Keszthelyi siker a Göcsej Harci Túrán

2022. szeptember 30. (péntek)

A Vajda János Gimnázium csapat nyerte meg az idén a Göcsej Harci Túrát. A tizenötödször megszervezett verseny célja, hogy a középiskolás diákok testközelből ismerkedjenek meg a honvédelmi feladatokkal. Minden évben változatos kihívásokkal kell szembenézniük a tanulóknak. Az idén 13 csapat mérette meg magát.

A váltófutás kezdetét rajtpisztollyal jelezték a csapatoknak. A futamok több helyszínen zajlottak. A megmérettetés nagyon népszerű a megyei középiskolák körében, az intézmények többsége évek óta állít ki csapatokat. A Vajda sikere az egész iskolának sokat jelent.

„A legtöbb iskola rendészeti iskola volt, vagy pedig rendes kadétképző, úgyhogy úgy mentünk oda, hogy – nem az, hogy lesz, ami lesz, de nem fűztünk hozzá sok reményt. Készülésben sem voltunk annyira ott. A rendőrkapitányságon voltunk gépkarabély összeszerelést gyakorolni, lövészetre jártunk párszor, meg az alapvető fizikumunkra és elméleti tudásunkra támaszkodtunk leginkább. Úgyhogy annak, hogy megnyertük, borzasztóan örültünk.” – mondta Kaló Ádám, a Vajda János Gimnázium tanulója.

A versenyen a lövészet is a feladatok között volt. A diákokat természetesen segítették a honvédség munkatársai. A csapattagok a versenyen folyamatosan egyeztettek, hogy a lehető legjobban teljesítsenek. A fiatalok kifejezetten büszkék az elért eredményre.

„Nagyon örültem, hogy idén lányok is részt vehettek. Az utóbbi években is már voltunk hasonló versenyeken. A tanár úr rendesen felkészített minket, élveztük nagyon a versenyt.” – tette hozzá Hotter Petra, a Vajda János Gimnázium diákja.

A verseny alapcélja 15 éve változatlan, a szervezők azonban mindig igyekeznek újdonságokkal szolgálni a résztvevőknek. Az idén nem csak a fiatalok, hanem felnőttek is összemérték a tudásukat. A rendőrök, katasztrófavédők és a büntetésvégrehajtási intézet munkatársai is csatlakoztak a futamokhoz.

„Ezt azért tartjuk nagyon fontosnak, hiszen a gyerekek látják közelről azt, hogy mit kell egy rendvédelmi dolgozónak, egy katonának adott esetben végrehajtani, és együtt tudják ezeket a feladatokat a mai napon végrehajtani. Ezt mi különösen fontosnak tarjuk, de természetesen nagyon fontos, hogy a verseny most is a középiskolás diákokhoz van igazítva. Az ő szintjükhöz, az ő teljesítőképességükhöz igazítottuk a mai versenyt.” – emelte ki Ferge László, a 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

A versenyt a kezdetektől a Magyar Honvédség és a Zala Megyei Védelmi Bizottság szervezi. Korábban mindig valamilyen természeti környezetben vetélkedtek a csapatok, idén azonban Zalaegerszeg szívében, a Vizslaparkban versengtek.

„Az elmúlt időszakban nagy örömünkre több száz fiatal választotta a határvadász hivatást, ők már a képzést követően munkába is álltak a határainkon, hogy védjék Magyarországot. A fiatalok előtt ez példaként lebeghet, és akik úgy érzik majd, hogy elkötelezettek a haza védelmében , és a jövőjüket így szeretnék elképzelni, azok most ezen a versenyen is megmutathatják képességeiket.” – tette hozzá Dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

A Göcsej Harci Túra győztese, a Vajda János Gimnázium csapata nem csak az első helyet szerezte meg. A kiváló eredménnyel elnyerték azt a jogot is, hogy a megyét képviselhetik az Országos Haditorna Verseny döntőjén.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9621-keszthelyi-siker-a-gocsej-harci-turan