Keszthelyi szaloncukrok és bejglik a legjobbak között

2021. december 14. (kedd)

Dobogósok lettek a keszthelyi szaloncukrok Az Év Szaloncukra versenyen. A Lissé Édességgyár a cukormentes kategóriában ezüstérmes lett aranygaluska ízű édességével, a Sütibolt roppanó ostyás sós-karamellás finomsága pedig a karamell kategóriát nyerte meg. A cukrászda más karácsonyi megmérettetésen is részt vett, nem is kevés sikerrel. Keszthelyi ugyanis az ország második legjobb mákos bejglije.

A Lissé prémium kategóriás szaloncukrai szinte minden évben kapnak valamilyen elismerést. Az idén második alkalommal meghirdetett, civil kezdeményezésre életre hívott Az Év Szaloncukra megmérettetésre ebben az évben is a cukormentes kategóriába nevezték édességüket. Tavaly egy rumos-kakaós szaloncukorral jeleskedtek, ebben az évben pedig az aranygaluskás édességük második helyezést kapott. A fehércsokoládés-diós finomság csakúgy, mint a többi termék belga csokoládéból és tanúsított, minőségi alapanyagokból készül.

„Leginkább ezek a formázott szaloncukrok azok, amik nekünk standard termékek. Ebben az évben először lett más, különleges formás szaloncukor. És ezért is óriási dolog ez, hogy rögtön díjat is nyertünk vele. Illetve a design az, ami nekünk folyamatosan megújul és ebben az évben új dobozolással jelentünk meg a piacon. Egyébként ízvilágban, ahogy a magyar népnél megszokott, még mindig a zselés az, ami a piacvezető, és azt gondolom, hogy a zselés szaloncukrunkra is méltón lehetünk büszkék.” – mondta el Rácsai Marianna kereskedelmi igazgató.

A verseny szervezői igyekeztek az összes hazai gyártót megszólítani. A győzteseket 152 szaloncukor közül választották ki. Több mint 5000 szem édességet osztottak ki zsűrizésre, több kategóriában 150 kóstoló segített a döntés meghozatalában. A 15 kategóriát a piac változásait és a fogyasztói igényeket szem előtt tartva határozták meg idén a Magyar Édességgyártók Szövetséges egítségével.

Az Év Szaloncukra mellett többek között kiosztották a legjobb karamellás ízű szaloncukornak járó díjat is. Ezt a keszthelyi Sütibolt roppanó ostyás sós-karamellás édességének ítélték oda. A cukrászda már több éve készíti a finomságot, vásárlói visszajelzés alapján gondolták úgy, hogy ezt a fajtát mérettetik meg. A sütimesterek azonban nem csak a szaloncukorversenyen jeleskedtek, más karácsonyi édességgel is megmérettették magukat.

„Idén először indultunk Az Év Bejglije versenyen, amit a Magyar Cukrász Ipartestület szervezett, úgy gondoltuk, hogy akkor ott a helyünk és kipróbáljuk magunkat. Ebből is a hagyományos mákos bejgli kategóriában sikerült egy második helyezést elérnünk.” – ismertette Németh Béla, a Sütibolt tulajdonosa.

Az Év Bejglije versenyre három kategóriában összesen 56 pályamű érkezett. Ezek közül neves szaktekintélyek és ismert személyiségekből álló zsűri adta oda az érmeket. A szaloncukrok gyártása már mindenütt befejeződött. A Lissé mintegy 250 tonnát, a Sütibolt körülbelül 200 kilót készített el, hogy minél többekhez eljuthassanak a termékek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi Tv

https://tvkeszthely.hu/hirek/8669-keszthelyi-szaloncukrok-es-bejglik-a-legjobbak-kozott