Keszthelyi szobrász alkotása a püspöki palotában

2019. augusztus 10. (szombat)

A két világháború közti magyar katolikus lelkiség drága virága. Így említik a 24 éves munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát. Az egyszerű munkáslányt,aki egy őt megerőszakoló orosz katona elől menekülve halt golyó általi vértanúhalált. A fiatal lány élete példa lehet az utókornak. Alakját sokan ,sokféleképpen felidézték. Turi Török Tibor keszthelyi szobrász elkészítette Bódi Mária Magdolna mellszobrát,melyet a Veszprémi Érsekségnek adományozott. A szobrot tegnap délután szentelte fel Dr. Márfi Gyula.
Veszprémben az érseki palota kiállítóterméhez vezető úton gyűltek össze az emberek,hogy közösen emlékezzenek Bódi Mária Magdolnára aki 1931-ben, augusztus 8-án született Szigligeten és 24 évesen halt meg. Bár családjában soha nem kapott vallásos nevelést,szerzetesi útra akart térni,amit egyházjogilag megakadályozott törvénytelensége mert szüleit iratok hiányában nem köthettek házasságot. A Balatonfűzfőn dolgozó fiatal lány élete, szomorú sorsa sok helyen megíródott már. Turi Török Tibort is alkotásra késztette. Szobrát a Veszprémi Érsekségnek adományozta.

„Érsek atya befogadta ezt a Bódi Mária Magdolna hősnő ,mártírlánynak a szobrát ide az érseki palotába. Nekem ez nagy – bután hangzik rangot ad- De a munkámat azért koronázza,hogy tényleg a válogatott szépművészeti alkotások közé,itt az első helyre Mindszenty mellé kerülhetett a szobrom.”-mondta az alkotó.

Közös imádságot követően a szobrot Dr. Márfi Gyula szentelte fel. A nyugalmazott főpásztor évekkel ezelőtt folytatta Mindszenty József egykori püspök munkáját,aki már 1945-ben elindította Bódi Mária Magdolna szentté avatását. Márfi Gyula szerint a szentéletű lányt megformáló szobor méltó helyre került. Márfi Gyula nyugalmazott érsek a hely választásáról a következőket mondta.

„Bódi Magdi szobrát jobb helyre nem is tehetnénk,mint ide. S valóban nagyon szerencsés az,hogy aki az ő boldoggá avatási eljárását elindította,aki pl. engedélyezte azt,hogy a szülei,annak ellenére,hogy az édesapjának nem voltak iratai. Menekültként érkezett Magyarországra,s ezért a korabeli ilyen vaskalapos törvény szerint még polgárilag sem köthettek házasságot,Mindszenti Józsefnek a rendelkezéséből aztán megesküdhettek.”

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának folyamatában 2018 december 20-n a szentté avatási kongregáció elismerte az elsőfokú eljárásnak a törvényességét. Már csak az elfogadás hiányzik,miszerint a lány az erényeket hősien gyakorolta. Márfi Gyula szerint az a tény,hogy írókat, szobrászokat is megihlet a hős,egyszerű gyári munkás lány alakja ,bizonyítja hogy helye van a boldogok között.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6301-keszthelyi-szobrasz-alkotasa-a-puspoki-palotaban?fbclid=IwAR38IXADCepP8H204pbfth6tTT4S-ePtn4zwmI4m5C_5kVVz-nLY2puTxLU