Keszthelyi utcák régi nevei köszönnek vissza a Nosztalgia Múzeumban

2021. január 26. (kedd)

Ha valaki belép Keszthelyen a Nosztalgia Giccsmúzeumba, egy egészen más kiállítás tárul elé, mint amit megszokhatott. Történelmi korszakokat felölelő giccsgyűjtemény. Használati tárgyak, emlékek sokasága. A több ezres gyűjtemény egyre bővül. Felajánlásokból is kerülnek érdekességek a múzeumba. Így került a tárgyak sokasága közé néhány Keszthely utcanévtábla.

Régi idők tárgyait, eszközeit és emlékeit őrzi a keszthelyi Nosztalgia Múzeum. A múlt tárgyai igazi retró hangulatot teremtenek a látogatóknak. A gyűjtemény anyaga folyamatosan bővül. A többezres magángyűjtemény tulajdonosa, Turi Török Tibor régi utcanév táblákat mutat. Évekkel ezelőtt Keszthely utcáin voltak láthatóak. Nemrégiben kerültek a múzeumba. A múzeumtulajdonos azt mondja, sokan már nem is emlékeznek arra, milyen nevet viselt az az utca, ahol most él.

„Ahogy változtak a társadalmi rendszerek,aszerint változtak az utcanevek. Én jó 30 éve itt lakom Keszthelyen, s hát a régi öregektől hallottam és műveltem magam ebben a témában. Hát..igen, kalandos itt az elnevezések. Éppen milyen politikai hangulat volt, aszerint változtak. Ez a szép törzsgyökeres palota vagy kastélyváros sok mindent megélt. Szerencsémre Goldschmied István gyűjtő, kiváló lokálpatrióta nekem a Nosztalgia Múzeumba felajánlotta ezt a gyűjteményét.”- mondta el a múzeumtulajdonos.

A felajánló Goldschmied István azt mondja mindig érdekelte a múlt, különösen lakóhelye, Keszthely története. Amatőr módon kutatta szülővárosának történetét. Így kerültek hozzá a régi utcaneveket őrző táblák, házszámok is.

„A Vásár téren születtem, ami szó szerint még gyerekkoromban is az volt. De előtte a Lehel utcában laktunk. Lehel utca 38 sz. alatt. Ma is meg van a kis ház. Amikor el kellett adni – mert akkoriban két háza nem lehetett egy családnak – az elkelt, s az a táblát sokáig őriztem mert átszámozták…vagy mit tudom én mi történt- ma is meg van azt nem adtam oda.”- mondta az adományozó.

A táblákat gondosan megtisztította Goldschmidt István és azokat napjainkig otthonában őrizte. De úgy gondolta jobb helye van a múlt idéző kiállításon. Sokan megnézhetik és biztosan akad olyan látogató is akinek egy-egy felidézi utcájuk régi nevét, ahol gyermekkorában naponta láthatta azt a feliratot aminek mára története van, mint a Hajdu utcának.

„Ez a Bem József utca volt és a várnak a hajdú kapitányai, hajdú katonáinak volt ez a szálláshelye. Ott volt ez a híres kocsma, ahová járt ez a Bori Antal. Antonio Borri, aki a Főnix gályát építtette úm. nem tervezte, csak építtette csak mert egy komáromi magyar ember készítette a terveket. Odajárt és hát annyira garázda volt ez a Borri, hogy onnét kitiltották. Hát ez a Hajdú utca.”- mondta Turi Török Tibor.

Keszthely egykori utcanév tábláit a járványügyi szabályok miatt jelenleg nem láthatja a közönség. A múzeum tulajdonosa és Goldschmied István is bízik abban, hogy hamarosan lehetőség lesz a nyilvánosság elé térni egy kis szeletet a város múltjából.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7758-keszthelyi-utcak-regi-nevei-koszonnek-vissza-a-nosztalgia-muzeumban