Keszthelyi üzenet

2020. június 5. (péntek)

Keszthelyi üzenet – ez a címe annak a kisfilmnek, melyet televíziónk készített Keszthely Város Polgármesterének felkérésére Trianon 100 éves évfordulójára. A járványügyi helyzetben nem volt lehetőség hagyományos megemlékezést szervezni, ezért a város ezzel az alkotással emlékezik a nemzetcsonkító, történelmi eseményre.

A tartalék mécseseket is felhasználva – pár darab híján – ezer mécsest helyeztek el végül a Fő téren található Nagymagyarország installáción. A megemlékezők 9-től 19 óráig rakhatták le a mécseseket. A Goldmark Károly Művelődési Központ munkatársai és a résztvevők 20 órától kezdték meggyújtani a gyertyákat. Egy magasba szerelt kamera így rögzítette azt a körülbelül negyed órát, amíg az összes mécses lángja felgyúlt. Az installációról drónfelvétel is készült, ezt a Keszthelyi üzenet című kisfilmben vetíti televíziónk.

A Trianon előtti Magyarország határvonalait Fodor Dávid földmérő és Fodor Mátyás formatervező készítette. A 81 négyzetméteres, 48,5 méter kerületű installációt hetven pontból állította össze a testvérpár.

„A kapott ábrát betranszformáltam a Fő térre kijelölt helyre és az alapján a Matyi bejelölte a pontokat és az adott pontokat pedig kiolvastam egy koordináta jegyzékbe és azt betöltöttem a gépbe” – mondta el munka közben Fodor Dávid.

A földi- és drónfelvételek mellett un. timelaps videó is készült, az ehhez szükséges rögzített kamerákat egy lámpaoszlopon helyezték el televíziónk munkatársai, hogy a mécsesek lerakását és meggyújtását is végig rögzíteni lehessen.

Keszthelyi diákok szavalata is színesíti a 100 éves évfordulóra készült kisfilmet. A város 11 oktatási intézménye delegált tanulókat, akik Wass Albert: Üzenet haza című alkotását mondták el.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Az elkészül videó a következő linken tekinthető meg.

https://youtu.be/tNz9_pYj-WY