Keszthelyi vendégek a lengyel testvérvárosban

2010. augusztus 19. (csütörtök)

Keszthely mindig nagy hangsúlyt fektet a testvérvárosi kapcsolataira; számos testvér- és partnertelepülése van szerte Európában. A partnerség többnyire hivatalos delegációk, időnként iskolák találkozásában nyilvánul meg. A kapcsolatok bővítésére civil kezdeményezésre került sor.

2008 márciusában négy helyi civil szervezet vendégül látott négy lengyelországi, Stary sacz-i, ószandeci civil szervezetet Keszthelyen. A Keszthelyi Nemzeti Kör, a Rákóczi Szövetség, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Nagycsaládosok Keszthelyi Egyesülete NCA pályázat segítségével látta vendégül családoknál a lengyeleket, és mutatta be a küldöttségnek a térség látnivalóit. A vendégeket fogadta Ruzsics Ferenc polgármester úr is.

2010 augusztusában a lengyelek hívták meg magyar barátaikat. A 45 fős delegáció augusztus 27-30-ig élvezi az ószandeciek vendégszeretetét. Az utazásra elsősorban azok a családok mennek, akik annak idején vendéglátók voltak.
A Dunajec és a Poprád folyó összefolyásánál található városka 750 éves múltra tekint vissza. Ószandec, Árpád-házi Szent Kinga lakhelye, hírét, nevét azóta is szeretettel őrzik. Látványosságként mutatják azt az emlékhelyet, ahol II. János Pál pápa szentté avatta Kingát.

A vendéglátás egy Európai Uniós pályázat segítségével valósulhatott meg, melynek részeként szlovákiai és lengyel kézművesek és népművészeti csoportok, valamint Dunakeszi – mint másik magyar testvérváros – hagyományőrzői is részt vesznek. A változatos program része még Bártfa, és Nedec várának megtekintése, illetve tutajozás a Dunajec folyón.

Reméljük, hogy a családok és civil szervezetek közötti barátságok egyre csak erősödnek, segítve a Keszthely és Stary Sacz közötti testvérvárosi kapcsolatok egyre szélesebb kibontakozását is.

(forrás: Rákóczi Szövetség)