Keszthelyi zenei tehetség indul a mélyrézfúvós versenyen

2021. április 19. (hétfő)

A koronavírus miatt számos tanulmányi, sport és művészeti verseny elmaradt. A művészeti ágakban a verseny lebonyolításának megváltoztatásával 2021-ben több zenei verseny is megtartásra kerül. A XIII. Mélyrézfúvós Országos verseny sem marad el. A gyakorlati versenyek azonban a megszokottól eltérően zajlanak. A területi válogatók április 10-17. között zajlanak. A mélyrézfúvós, versenyen keszthelyi tanuló is indul.

Kiss Tamás a fúvósokat oktatja a Festetics György Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában. Az oktatás mellett a tehetséges fiatalokat készíti fel versenyekre. Gárdos Balázzsal is régóta foglalkozik. A 14 éves fiú a mélyrézfúvósok háromévente megrendezésre kerülő 2021. évi versenyére készül.

„Balázst óvodás kora óta ismerem, mert a zeneiskolában év végén mindig szoktunk csinálni hangszerbemutatót és ő – azt hiszem- nagycsoportos volt, amikor először bekopogott és…”Tamás Bácsi az tuba, s én láttam egy rajzfilmet és én azt a hangszert szeretném megtanulni”. Elég kicsi volt, azt hiszem, hogy 3 osztályos. Felvettük, tenor kürtön kezdett, majd egy évvel később tértünk át a tubára. Elkezdett szépen nőni. Most már ott tartunk, hogy egy számmal nagyobb tubát lehetett adni, hiszen 8. osztályos.”- mondta el Balázs tanára, Kiss Tamás.

Balázs lelkes tanulásának meg lett az eredménye. Szorgalmával és kiemelkedő tehetségével elérte, hogy versenyeken indul. A 13. Mélyrézfúvós Országos Verseny területi válogatójának a darabjait gyakorolja. Szereti a kihívásokat. A kötelező darab mellett egy technikailag nehéz szabadon választott darabbal készül.

„A zenék amiket választottam, a Velencei karnevál és a Wie einst in schönen tage. Már több hónapja gyakoroltam, hogy meg legyenek a versenyre. Szerintem jól sikerült és remélem sikerülni fog.”- nyilatkozott Gárdos Balázs a zeneiskola tanulója.

Az érzelmeken alapuló David Popper darab a verseny kötelező száma a területi válogató első fordulójának. Az eredeti darab is zongorakísérettel íródott. Egykor Popper gordonka és felesége Sophie Menter zongora játékában Európa szerte gyönyörködhettek. A nehéz darabban és a szabadon választott műben is Farkas Berta zongoratanár Balázs kísérője.

„Tulajdonképpen mire hozzám került, jött zongorakíséretre,már olyannyira tudta a darabot, hogy nem volt különösebb akadály a darab gyakorlása közben, ami miatt meg kellett volna állni,. Flottul, kívülről gyönyörűen tudta. Úgyhogy a közös munkánk egy öröm volt számomra.”- mondta a tanulót zongorán kísérő Farkas Berta.

Balázs három évvel ezelőtt Kiskunfélegyházán, az országos Mélyrézfúvó versenyen a saját korcsoportjában első helyezést ért el. Az idei versenyenre rögzített zenedarabokat vágatlanul, pendriven kellett elküldeni Pécsre, az április 10-17. között zajló értékelésre. Tanáraival együtt a tehetséges keszthelyi zenész bízik abban, hogy a nehéz felkészülés ellenére sikeresen továbbjuthat a dunántúli válogatóról a június 4-6. között megrendezésre kerülő országos döntőbe.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7975-keszthelyi-zenei-tehetseg-indul-a-melyrezfuvos-versenyen