Keszthelyiek a csehországi néptáncfesztiválon

2013. július 13. (szombat)

Csehországban szerepeltek a közelmúltban a keszthelyi Georgikon és Nagyváthy Néptáncegyüttes táncosai a Straznicei Nemzetközi Folklórfesztiválon.

Idén hatvannyolcadik alkalommal rendezték meg Csehország leghíresebb folklórfesztiválját, melyre Magyarországról a keszthelyi Georgikon és Nagyváthy Néptáncegyüttes táncosai kaptak meghívást. Tíz pár táncosukat az ugyancsak keszthelyi Re-folk Band kísérte el az útra. A Straznicei Nemzetközi Folklórfesztivál a csehországi táncegyütteseknek is fontos találkozója, amelynek rangját a külföldi meghívottak fellépése emeli.

A rendezvények egyik fő helyszíne a város kastélyának hatalmas parkja volt. Több kisebb színpadon, valamint egy három- és egy ötezer fős szabadtéri arénában folytak az események. A keszthelyi együttes mindkét nagyszínpadon teltházas előadásokon szerepelhetett.

A fesztiválon a szláv írásbeliség megteremtői, Szent Cirill és Metód Morvaországba érkezésének jubileumára is emlékeztek a szereplők. Külön műsort állítottak össze ez alkalomra több ország tánccsoportjainak részvételével. Az előadásban a folklór keveredett a Cirill és Metód tevékenységéről szóló történeti emlékezéssel. A keszthelyi együttes a zalavári Cirill-Metód emlékhelyről készített videófilmmel is kedveskedett a közönségnek.

A csehországi rendezvény gáláján kilométereken keresztül zsúfolt sorokban álló tömeg ünnepelte a felvonuló együtteseket. Nem egyszer a táncbemutatókat is rögtönzött tánctanítássá, táncházzá alakították. A közönség mellett a Georgikon és Nagyváthy Együttes tagjai is megismerkedtek külföldi táncokkal, és bővítették szakmai kapcsolataikat. Volt mivel és kivel ismerkedni, hiszen Bulgária, Törökország, Horvátország, Szlovákia, India és Costa Rica is képviseltette magát a fesztiválon.

(forrás: Zalai Hírlap zaol.hu)