Keszthelyiek Keszthelyről – járványhelyzet tapasztalatok

2020. június 12. (péntek)

A koronavírus-járvány során szerzett tapasztalatokról és a válság hatásairól tartottak kerekasztal beszélgetést kedden. Az esemény a Keszthelyi Városfejlesztő Nonprofit Kft. és a Közösségi Értékekért Egyesület együttműködésében, pályázati forrásból valósult meg. A beszélgetésre helyi intézmények, szervezetek és önkéntes segítők is meghívást kaptak.

A koronavírus-járvány idején hatalmas összefogás volt tapasztalható Keszthelyen. Nem csak a különböző intézmények és szervezetek vállalták az idősek és a rászorulók segítését, hanem számos civil önkéntes is bekapcsolódott. Maszkokat varrtak, recepteket váltottak ki, bevásároltak.

Kedden kerekasztal beszélgetésre hívta a járvány elleni védekezésben részt vevőket a Keszthelyi Városfejlesztő Iroda. A Polgármesteri Hivatal Dísztermében a résztvevők beszámoltak az elmúlt hónapok tapasztalatairól és arról is, hogy ezekből mit tudnak hasznosítani a jövőben. Elhangzott, sokan kerültek nehéz helyzetbe, azonban vannak olyan társadalmi csoportok, akiket hatalmas kihívás elé állított a járvány.

„Mi értelmi fogyatékosok napközi otthonaként dolgozunk, és ezt kimondottan nehéz volt velük megértetni, hogy nincsen testi kontaktus. Addig, amíg tulajdonképpen dolgoztunk, ez volt a legfőbb dolgunk, hogy ezt kellett megtanítani. Aztán március 18-án mi bezártunk, és onnét kezdve digitális, tehát intézményen kívüli munkarendet vezettünk be. Tehát mi tulajdonképpen kapcsolatot tartunk velük. Szerencsére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat közös együttműködéséből adódik az, hogy az Élelmiszerbankot mi átvettük, mint intézmény, és napi 72 csomagot szállítunk ki.” – mondta Dr. Máté Szilvia, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házának vezetője.

Az eseményen többek között arra keresték a választ a résztvevők, hogy milyen hatással volt a járvány az egészségügyre és a szociális szférára. Királyné Domaházi Csilla, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője elmondta, sokkal több munka és odafigyelés jellemezte az elmúlt időszakot. Ugyanakkor az idősotthon lakói megtapasztalhatták a digitális világ újfajta kommunikációs eszközeit, amelyekkel a látogatási tilalom alatt is tarthatták a kapcsolatot hozzátartozóikkal. A beszélgetésen számos szervezet és civil önkéntes is részt vett.

„Szeretnénk a mai kerekasztal beszélgetésünket a COVID témára felfűzni, ezért meghívtunk olyan keszthelyi kisközösségeket illetve intézményeket, szervezeteket, hogy elmondják, hogy hogyan hatott rájuk a COVID vészhelyzet, és milyen tapasztalataik voltak az elmúlt hetekben, hónapokban, és milyen megoldásokat láttak ennek az egész helyzetnek a megoldására.” – tájékoztatott Gyetvai Alexandra, a Keszthelyi Városfejlesztő Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

A fórumon Nagy Bálint a hatékonyságot és az eredményességet emelte ki, valamint köszönetet mondott mindazoknak, akik példaértékű munkát végeztek az elmúlt hónapokban. Keszthely polgármestere hozzátette, büszke arra, hogy jól vizsgázott Keszthely. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, a veszélyhelyzetnek még nincs vége ezért továbbra is fontos betartani a szabályokat és az ajánlásokat.

„Az első és legfontosabb, amit mondani kell ilyenkor, az a köszönet. Nagyon hálás vagyok azért és nagyon büszke vagyok arra, hogy Keszthely egy ilyen nehéz helyzetben, egy ilyen nehéz időszakban megmutatta, hogy össze tud fogni. Azt gondolom, hogy mind hivatalosa, mind pedig civil oldalról egy nagyon jó példát mutatott akár az egész országnak vagy bármely más településnek is.” – emelte ki Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, fontos, hogy ez az összefogás a jövőben is meg tudjon maradni. Az eseményen elhangzott, számos olyan tapasztalattal sikerült gazdagodni az elmúlt időszakban, amelyet nem csak veszélyhelyzetben, hanem békeidőben is lehet hasznosítani.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7156-keszthelyiek-keszthelyrol-jarvanyhelyzet-tapasztalatok