Keszthelyre érkezett a Sisakot Viselek! Túra

2015. június 9. (kedd)

Június 7-én Szombathelyen rajtolt el és 12-én Budapesten ér véget a Sisakot Viselek! Túra a Tour de Hongrie útvonalán, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos kerékpáros közlekedés fontosságára, s bemutassa a Magyar Körverseny idei útvonalát. Az 507 kilométeres túrához a hat nap során bárhol lehet csatlakozni!

A remek szombathelyi nyitányt követően az első napon, hétfőn Keszthely felé vette az irányt a Sisakot Viselek! Túra csapata. Szombathely-Vép-Tanakajd-Vasszécsény-Sorkifalud-Gyanógeregye-Püspökmolnári-Rábahidvég-Vasvár-Oszkó-Bérbaltavár-Zalabér-Aranyod-Kehidakustány-Zalacsány-Hévíz-Felsőpáhok-Alsópáhok és Keszthely volt a nap útiránya.

„Remélem, hogy ezen a túrán sok fiatallal megkedveltethetjük a kerékpározást; a biztonságos kerékpározást. Bízom benne, hogy még inkább felhívhatjuk az autósok figyelmét a bringásokra, toleránsabbá válhatnak velünk szemben. Balesetmentes túrázásban reménykedem, jó hátszéllel. A célom természetesen a célba érkezés” – nyilatkozta kérdésünkre a rajt előtt Földvári Ferenc, a mezőny legidősebb, 68 esztendős tagja.

Szombathelyen délelőtt 9:00 órakor a helyi polgármester Puskás Tivadar rajtoltatta el a kerékpárosokat, akiket rengeteg hobbi bringás illetőleg gyermek kísért el egészen a város határáig. A nap folyamán a tikkasztó hőség ellenére is többen csatlakoztak a menethez, hacsak néhány kilométer erejéig is. Azokon a településeken, ahol megállt a karaván immáron hagyományteremtő módon aláírásra került az esemény jelképe a fehér sisak.

Nagy megtiszteltetésünkre Püspökmolnárihoz közeledve élőben jelentkezett be a túránkról az MTVA hírműsora, ám a nap legmeghatóbb jelenete egyértelműen a látássérült kislány kerékpárral való ismerkedése volt. Habár délután defekt és lánchiba is nehezítette az előrehaladást, az idő közben kissé megfáradt karaván megérkezett Keszthelyre, ahol ezúttal is látványos programmal szórakoztatta a nagyérdeműt a szervezőség.

A túra második napján, június 9-én kedden délelőtt 10:30 órakor Keszthely főteréről indul tovább a túra, ahonnan 82 kilométer letekerését követően délután 15 óra környékén ér Balatonföldvárra a karaván. Este hétig a balatonföldvári kikötő területén az előző napokhoz hasonló látványos programokkal várják a szervezők az érdekődőket.

A Sisakot viselek! Túra útvonala

5. nap (106 km): Gyöngyös-Hort-Hatvan-Kerekharaszt-Aszód-Iklad-Galgamácsa-Vácegres-Erdőkertes-Veresegyház-Fót-Dunakeszi-Budapest (Budai Vár)

fotók: www.tdh.hu

Kapcsolódó cikk:
Tour de Hongrie – Keszthely is fontos állomás lesz