Keszthelyre is került Petőfi körtefájából

2023. május 8. (hétfő)

Petőfi Sándor körtefájáról nevelt csemetét ültettek Keszthelyen. A Szent Család templom tündérkertjében kapott helyet a gyümölcsfa. A plébánia pályázott a csemetére, melyet Komoróczi Lajos és felesége ültetett el a hívekkel a vasárnapi mise után.

A 2021-ben elhunyt Bognár István versét olvasták fel az ültetés előtt. Komoróczi Lajos és felesége kezdeményezte, hogy a Petőfi bicentenárium alkalmából Keszthelyen is legyen Petőfi Sándor körtefájáról szaporított csemete.

Tál Zoltán plébános: „A Petőfi kultusz, Szendrey kultusz tovább él, megmarad közöttünk. Ez a Petőfi körtefája, ami Fehéregyház mellől, a Gyárfás-kúriából származik. A leírások szerint itt evett utoljára és utána már eltűnt Petőfi. Ez alatt a fa alatt ült, aminek most az oltványát idehozták és elültettük.”

A Magyar Kultúráért Alapítvány, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és a Tündérkert Hálózat együttműködésének köszönhető, hogy az ország több pontjára kerülhet az ikonikus gyümölcsfából. A keszthelyi Szent Család templom tündérkertje is gazdagabb lett így.  Kovács Gyula pórszombati erdész, a Tündérkert mozgalom alapítója vállalta fel, hogy szaporítja Petőfi körtefáját.

„Legelsők közt csatlakoztam ehhez a mozgalomhoz és kerestem itt Keszthelyen, Keszthely környékén megfelelő helyet ezeknek az őshonos gyümölcsfáknak és mivel a templomnak van egy egyhektáros kertje, úgy gondoltam, itt kiváló helyen lesznek ezek a fácskák. Azért gondoltuk, hogy ebbe a tündérkertben mindenképpen legyen egy Petőfi körtefa is, mert az egyik legélőbb kapcsolata van a városnak Petőfihez, hisz felesége itt született a Szendrey-majorban” – nyilatkozta Komoróczi Lajos, a tündérkert létrehozója.

A pomológusok annyit tudnak a fa gyümölcséről, hogy lédús, igen ízletes, egyszínű sárga körte, szép és csábító felülettel. Érdekesség, hogy ilyen kármán körte már van a templom tündekertjében. Ezt nyolc éve ültették. A Petőfi facsemete várhatóan öt év múlva fordulhat termőre.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10325-keszthelyre-is-kerult-petofi-kortefajabol

Képek