Keszthelyre jönnek a doktoranduszok

2019. február 13. (szerda)

A Georgikon ad otthont a Doktoranduszok Országos Szövetségének nyári fesztiváljának. A program kiemelt témája a mesterséges intelligencia lesz. A szakmai előadások mellett közösségi programokra is várják augusztus közepén a doktoranduszokat, fiatal kutatókat és oktatókat. A Navracsics Tibor európai biztos fővédnökségével meghirdetett rendezvényt pénteken jelentették be a Pannon Egyetem székhelyén, Veszprémben.

A Georgikonon rendezik meg a Doktoranduszok Országos Szövetségének idei fesztiválját. Augusztus 15-18. között ad helyet a Pannon Egyetem keszthelyi campusa a DOSZFESZT elnevezésű programnak.

Keszthely, mint helyszín egy nagyon fontos és komoly pozitív hozzájárulás lehet a magyar kulturális élethez – hangsúlyozta a fesztivál veszprémi sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor fővédnök.

„Keszthely azért, mindigis az utóbbi 300 évben egy kiemelt jelentőségű pontja volt a magyar kultúrának és az oktatásnak is. És talán ezeket a hagyományokat lehet még erősebbé tenni a helyszín megválasztásával, másrészt pedig amiben én reménykedem, hogy itt a táborban, vagy a fesztivál során, miközben persze jól is érzik magukat a fiatalok, a jó hangulat mellett az oktatás a kultúrával együtt jelenik meg” – mondta a az Európai Bizottság biztosa.

Ennek a fesztiválnak a gyökere a DOSZ nyári táboraiból származik – mondta el a szövetség elnöke. Szabó Péter úgy gondolja, hogy ezzel a nagyobb szabású fesztivállal több doktoranduszhoz, fiatal kutatókhoz, oktatókhoz tudnak eljutni. Céljuk mind szakmai, mind pedig közösségi szinten helytállni.

„Lesz neki szakmai része is, lesz neki kulturális része is, és hát nyilvánvalóan a populáris szórakoztatásra is nagyon nagy hangsúlyt fogunk fektetni. A szakmai rész az főként az elsősöknek fog szólni, tehát ösztöndíj lehetőségekről, mobilitási lehetőségekről, kutatásokról lesz szó, de azonban lesznek érdekes, tudományos jellegű előadások is. A fő fókusza a konferenciának, illetve ennek a szakmai résznek a mesterséges intelligencia lesz, ami a pénteki nap kerül megrendezésre, illetve tervezünk idegen nyelvű doktoranduszoknak is különböző előadásokat tartani” – nyilatkozta Szabó Péter, a DOSZ elnöke.

Keszthely alpolgármestere úgy gondolja, hogy ez a magas színvonalú rendezvény mind a hallgatók, mind pedig a város szempontjából kedvező. Nagy Bálint szerint a jövő építéséhez elengedhetetlenek a fialtok, hiszen Keszthelyhez szervesen hozzátartozik a történelmi múltú oktatás és az egyetemisták is.

„Azt gondolom, hogy egyrészt a város pozitívan tud szerepelni az országos sajtóban is a rendezvényen keresztül, illetve mivelhogy a veszprémi egyetemen kívül több helyről érkeznek majd várhatóan vendégek erre a fesztiválra, egy nagyon színvonalas és nívós rendezvény lesz, hiszen amellett, hogy a rendezvényeken megszokott szabadidős programokon túl nagyon komoly előadások is lesznek” – fogalmazott Nagy Bálint.

A fesztivál helyszínét biztosító Pannon Egyetem rektora szerint a doktori képzés a kutatáshoz kapcsolódóan nagyon fontos az egyetem profiljában. Gelencsér András ezért is tartja fontosnak, hogy a doktoranduszok hazai képviselői az egyetem keszthelyi campusára látogatnak augusztusban.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5748-keszthelyre-jonnek-a-doktoranduszok-?fbclid=IwAR1Lmrb_DzyS_Ub-d_-1GLeilOJAZExE-zEVkWPmQytNhg40WDCOVCyiwv0