Készül a nyitásra a Fejér György Városi Könyvtár

2021. február 1. (hétfő)

Már készül az idei programokra a Fejér György Városi Könyvtár. A pandémia ellenére is sok eseménynek adhatott helyet az intézmény tavaly novemberig. Könyvbemutatók, előadások, író-olvasótalálkozók és kiállítás megnyitók is megvalósulhattak. A könyvtár munkatársai a zárva tartás alatt sem pihennek, folyamatosan dolgoznak, hogy minél színesebb programokkal várhassák olvasóikat, amint újra kinyithatják a kapukat.

Tavaly februárban még megtarthatta eseményeit a Fejér György Városi Könyvtár. Számtalan programterve volt az intézménynek is a 2020-ra, azonban az év első felében csak egy festménykiállítást és egy könyvbemutatót tudtak megrendezni. A hagyományos Zöld Zala vetélkedőt is csak az online térben valósíthatták meg. Ősszel változott a helyzet az intézmény életében.

„Szeptemberben tehát újra vártuk olvasóinkat előadással, könyvbemutatóval. Októberben az Októberi Könyvtári Napok és a Könyves Vasárnap viszi a prímet mindig a hónap elején. Kicsit visszacsökkent tulajdonképpen a rendezvényekre a látogatottság, tehát idős olvasók nem nagyon mertek jönni. Tehát félárbócon működött a létszám, de azért jöttek, és igényelték, hogy legyen program.” – ismertette Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes.

Az egyik utolsó rendezvénye novemberben az immunrendszer erősítésével foglalkozó előadása volt a könyvtárnak. Ezután született a döntés, hogy a kulturális intézményeknek is be kell zárniuk kapuikat a látogatók előtt.

A zárva tartás alatt is folyamatosan zajlik a munka a könyvtárban. Bár egyelőre nem lehet kölcsönözni, a kint lévő könyvek hosszabbítását telefonon is kérhetik az olvasók. Ezt online is meg tudják tenni a honlapon keresztül. Sorban állnak a polcokon az új könyvek is, melyeket még szinte senki nem lapozott át. Ezekre is folyamatosan érkezik az érdeklődés. Foglalni és előjegyezni is lehet rájuk, hogy amint újra nyithat az intézmény, azonnal kiadhassák az olvasóknak ezeket is. Többeknek okoz problémát az, hogy vizsgamunkához, kutatáshoz lenne szükségük egy-egy tanulmányra, fejezetre adott könyvekből. A könyvtár munkatársai ezen úgy igyekeznek segíteni, hogy díjmentesen bescanelik azokat az igénylőknek. Az olvasókkal való kapcsolattartást is fontosnak tartják, ezért online töltenek fel különböző tartalmakat, például most egy játékot.

„A könyvtáraknak a tudás közvetítésében és a műveltség terjesztésében is nagyon nagy feladata van. És itt különösen a kultúra magyar városában azt gondolom, hogy ez nekünk fontos kihívás és fontos feladat volt, hogy most, hogy zárva vagyunk, milyen módon tudnánk a felnőtt olvasóinkat egy kicsit bevonni a játékba és itt a téli időszakban egy kicsit a műveltségüket segíteni, vagy felhívni valamire a figyelmet. És a magyar kultúra napjához kapcsolódóan találtunk ki egy rejtvényt.” – mondta el Verebélyi Judit könyvtáros.

A játék elkészítésénél külön figyelmet fordítottak arra, hogy a mai rohanó világban hosszú feladatsorra sokaknak nincs idejük. Így a szókereső mellett egy szerzőre kíváncsiak még a könyvtár munkatársai. A feladvány az intézmény honlapján és közösségi oldalán is megtalálható, melyre január 31-ig várják a megoldásokat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7775-keszul-a-nyitasra-a-fejer-gyorgy-varosi-konyvtar