Készülnek a végzősök az érettségire

2021. március 3. (szerda)

A koronavírus okozta kialakult helyzetben az egész világon nagy kérdés az érettségi vizsgák megtartásának kivitelezése. Hazánkban megtartják 2021-ben az írásbeli és a szóbeli érettségiket. Május 3-án lesz az első vizsganap. A legtöbb középiskolában az érettségi előtt álló tanulók – a járványügyi szabályok betartása mellett – kis csoportokban tudnak felkészülni a vizsgákra.

Már készülnek a május 4-i emelt és középszintű matematika készülnek a Keszthelyi VSZK végzős tanulói. Kis csoportokban, előre egyeztetett időpontban érkeznek a matematika órákra. Legtöbbjük úgy gondolja, jelenleg nem elég a tudása a vizsgára.

„Vendéglátás szervezőként tanulok. Az érettségire úgy tudok felkészülni, hogy az iskolába behívnak minket jelenléti oktatásra, kis létszámban. Számomra hatékonyabb a jelenléti oktatás. A digitális oktatásban nem tudom olyan hatékonyan magamévá tenni az anyagot mint a megszokott rendben.”- mondta el Tajti László Bálint.

A Keszthely VSZK-ban vendéglátás szervező valamint a turisztika technikus szakmában 36 tanuló fog érettségi vizsgát tenni. Ugyanakkor közel 100 fő fog szakmai vizsgát tenni. Ők a szakács, cukrász és pincér szakképzésben résztvevők. A végzősök felkészítése az online oktatásban teljesen eltér a korábbiaktól. Fisli István a ZSZC Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója azt mondja, a pedagógusok az érettségi, és a szakmai vizsgák előtt álló tanulók folyamatosan készülnek a május-júniusi vizsgákra.

„A hivatalos információk alapján mindent a megszokott rendben fog megszervezni az Oktatási Hivatal és ezen belül természetesen az intézményünk is. Azokat az előírásokat, amiket a vírus helyzet megkíván,a távolság tartása, a maszk használat, azokat az Oktatási Hivatal honlapján megjelent ajánlás szerint be kell tartani, úgyhogy a kollégákat is a tanulókat is úgy készítjük, hogy a megszokott rendben, szóbelivel együtt fog az érettségi vizsga és az egyéb vizsgák is zajlani az idei évben.”-adott tájékoztatást az igazgató.

A Keszthelyi Közgazdasági Technikumban jelenleg üresek a tantermek, a folyosók. A 275 fős iskolában 63 tanuló fog két hónap múlva érettségizni.

„Online oktatást folytatunk. Az utóbbi időben felmerült az a kérdés már országos szinten, hogy jelenléti oktatással segítsük a gyerekeket a felkészülésben. S ennek megfelelően mi is biztosítjuk az érettségizőknek, hogy kis csoportokban bejöjjenek egy-egy osztályban és a közismereti tárgyakat és a szakmai érettségi tárgyakat is így –fokozott fertőtlenítéssel, előtte, utána fertőtlenítjük a tantermeket és így bejöhetnek a gyerekek.”- mondta el az iskola igazgatója, Siszler Katalin.

Az intézményeknek a 2021. évi, május 3-n kezdődő tavaszi írásbeli érettségi vizsgákat az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján javasolt biztonsági intézkedések mellett kell szervezni.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7858-keszulnek-a-vegzosok-az-erettsegire