Készülődés húsvétra – családi nap a Balatoni Múzeumban

2022. április 14. (csütörtök)

Húsvéti családi napra várták a kisgyermekes családokat a Balatoni Múzeumba. Az ünnepre hangolódás jegyében együtt készítettek hímes tojásokat, egyéb dekorációkat. Az intézmény a hagyományok életben tartásával a rohanó világot szeretné egy kicsit lelassítani.

A Balatoni Múzeum két év kihagyást követően ismét családi napot szervezett, melyen húsvétra készülhettek fel a gyermekes családok. A három órás kézműves foglalkozáson különböző technikákat is megismerhettek, amelyekkel a tojásokat lehet díszíteni. A gyermekek – érdeklődési körüknek, koruknak megfelelően – választhattak a foglalkozások között. Lehetett például fonalból bárányt készíteni. A hat éves Borbély Ágoston ezt mondta: „Kötéllel kezdtem el, és fel kellett tekerni. Bárányka lesz belőle.”

A múzeum dolgozói igyekeztek a legtöbb hagyományos technikát elhozni a foglalkozásra. Nem csak a gyermekek, hanem az apukák, anyukák is aktívan részt vettek a munkában. Ágoston anyukája, Borbélyné Molnár Edit így fogalmazott: „Nagyon szeretünk részt venni ezeken a közösségi programokon, bár nem mindig jutunk el a múzeumba. De most ez a rossz idő nagyon kedvező szerintem erre. Amúgy is szeretünk családban is lenni, de jó egy kicsit nyitni mások felé, és új technikákat tanulhatunk. A gyerekek nagyon szeretik a kreatív dolgokat, úgyhogy szerintem ez egy jó lehetőség.”

Hogyan készültek régen az emberek az ünnepre, mi kerülhetett az asztalra? Hogyan és miért festettek hímestojást, illetve milyen más tojásdíszítési technikákat ismerünk? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők.

A nemrég “Családbarát hely és szolgáltatás” címet elnyerő Balatoni Múzeum vezetője, Németh Péter úgy gondolja: a cím kötelez. Példamutatóan ő is kedvet kapott a munkához. „Otthon mi még nem viaszoltunk, még kicsik voltak a gyerekek. Most lehet, hogy már kipróbáljuk. Én magam otthon nem szoktam viaszolni, a hagyományos tojásfestést szoktuk otthon csinálni. Látszik is, hogy nincs benne gyakorlatom. Viszont fogékony vagyok az új dolgokra, úgyhogy szívesen kipróbálom. Aztán begyakorlom magam, úgyhogy lehet, hogy otthon húsvétra már egész jól fog menni a dolog” – tette hozzá.

A családi nappal az volt a szervezők célja, hogy a hagyományokat napjainkban se felejtsük el. A foglalkozáson készített díszeket, dekorációkat természetesen hazavihették a gyerekek.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9047-keszulodes-husvetra-csaladi-nap-a-balatoni-muzeumban