Két héttel előbb jár az érés

2018. augusztus 27. (hétfő)

A szokásosnál két héttel előrébb járnak az érési folyamatok a mezőgazdaságban. A körte és a szilva is előbb került ki a polcokra a megszokottnál. Az eladók szerint a vásárlók keresik is ezeket a termékeket. A keszthelyi piacon is nagy a kínálat – természetesen nem csak ebből a két fajtából, hanem csaknem minden itthon termő gyümölcsből és zöldségből.
Nem csak fokhagymát, hanem sok minden mást is vásárolt a piacon Szabó János. Meg van elégedve a keszthelyi piac kínálatával, ezért harminc éve jár ide Cserszegtomajról. Azt mondja: nagyjából minden árust ismer innen, pontosan tudja már, mit és hol érdemes vásárolni.

„Én például tojást, paradicsomot, paprikát és minden héten egy egész fokhagymát szoktam vinni, amelyet megpucolok és naponta egy gerezd fokhagyma a reggelihez a szív- és koszorúér problémámra valamilyen szinten egy kis gyógyír.” – mondta el Szabó János, vásárló.

A keszthelyi piacot főként azért választják a vásárlók, mert friss az áru. Az árak szinte alig változtak a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az olasz szőlő kilója tavaly is hétszázötven forint volt, a málna ára viszont húsz-harminc százalékkal is nőtt. Sok fogy a szokásosnál előbb piacra kerülő körtéből és szilvából is, de az őszibarack és a szőlő, valamint a zöldségfélék is keresettek.

„Nagyon meg vagyok elégedve, mert én minden héten kétszer eljövök. Most például vettem szőlőt, vettem friss tököt, zöldséget, sárgarépát és mit vettem még? Petrezselymet.” – mondta Galambos Imréné, vásárló.

Kópicz Teréz: „Ide járok 33 éve és mindent itt veszek, amit lehet. Isteni finom gyümölcsöt, paradicsomot, őszibarack, szilva, mandula, újmandula és málna.”

A körtét és a szilvát főleg a befőzések miatt keresik a vásárlók a piacon. A kedvező időjárás miatt körülbelül kettő héttel előbb érkeztek meg ezek a gyümölcsök. Sőt, a szilvatermés lassan már le fog érni. Málnából is nagy a kínálat: négyszáz és hatszáz forint között adnak huszonöt dekagrammot. Jól fogy a fekete társa, a szeder is. A kereskedők meg vannak elégedve a kereslettel.

„Őszibarackból van még egy kevés, a hagyományosból; de a paraszti, a hegyi barack, az is az most érik. Az még lesz egy hétig körülbelül, az is lassan le fog érni. Szőlőért még azért jönnek a vásárlók a piacra, még azt is keresik. A magyar fajtát is, külföldit is viszik. A nagy szemű olaszt keresik még, ami édes, mag nélkülit is, de a magyarért vannak a legjobban oda a vásárlóink, azt keresik.” – tájékoztatott Völgyesi Balázs, őstermelő.

Magyar Lászlóné szerint: „Nyilvánvaló, hogy két-három héttel minden előbbre jár: a sárgabarack – itt van az utolsó transzport, a Champion barack, ami nagyon közkedvelt. Igaz, hogy nem olcsó, de e a minőség. Itt van a szőlő, a finom háztáji paradicsom, a nyári alma és a szilva.”

Nyáron inkább a nem utóérő, rövid ideig tárolható gyümölcsök kerülnek az asztalra. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járó érés ugyan felborítja a megszokott folyamatot, de a tipikus utóérő gyümölcsök, mint például az alma szezonja még csak ezután kezdődik el.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9032/ket-hettel-elobb-jar-az-eres/