Két keréken kötik össze a magyarságot

2021. augusztus 23. (hétfő)

Két keréken kötik össze a magyarságot az Otthonról Haza rendezvénysorozat résztvevői. 7 országból 11 útvonalon keresztül tekernek bringások Budapestre az államalapítás ünnepére. A Lendváról induló csapat Keszthelyt is érintette, az önkormányzat frissítővel várta őket a Balaton-parton.

A koradélutáni órákban érkeztek meg szerdán a kerékpárosok a Keszthely felirathoz a Balaton-partra. Augusztus 17-én Lendváról 22 fő indult el, hozzájuk folyamatosan csatlakoztak újabb résztvevők. Az első állomás Zalaegerszeg volt, a megyeszékhelytől is gyarapodott a kerékpárosok száma.

„A Facebookon találtam meg ezt a hirdetést, hogy hirdetnek ilyen túrát. Egyrészt szeretem a sportot és szívesen bicajozok, veszek részt túrákon, ezért adott volt, hogy ezen részt vegyek. Másrészt pedig maga a történelemi hagyománynak a jelentősége az, hogy egyek vagyunk és összetartozunk annak ellenére, hogy határokon túl is magyarok vagyunk tulajdonképpen.” – osztotta meg Kovács Ferenc.

Az Otthonról Haza program résztvevőit frissítővel várta az önkormányzat. Ásványvízzel, szőlővel, banánnal és müzliszelettel is kedveskedtek a városba érkező vendégeknek, akik babzsákfotelekben is megpihenhettek a továbbindulás előtt. Vozár Péterné alpolgármester köszöntőjében elmondta, nagyon szimpatikusnak találták a rendezvényt, melynek az összetartozásról szóló üzenete rendkívül fontos.

„Illetve az, hogy itt összecsoportosulnak túrázók, kerékpározók az ország minden részéből és aztán meglátják a természeti szépségeket. Itt együtt ismerkedhetnek és a legvégén pedig egy közösséget alkothatnak. Ilyen csapatot vendégül látni, azt hiszem, hogy öröm és mindenkinek a vágya. Nekünk különösen, amikor fontosak számunkra a közösségek.”

Az Otthonról Haza rendezvénysorozat 2019-ben egy baráti társaság ötletéből valósult meg. Mára már a Kormány is támogatja a programot. 7 országból, összesen 11 útvonalat indítottak el. Több százan jelentkeztek a túrához, melynek közös pontja augusztus 20-án a budapesti találkozás.

„Lehetőséget biztosítottunk azoknak, akik csak egy rövidebb szakaszon szeretnének részt venni. Tehát hogyha valaki csak Zalaegerszegtől Révfülöpig szeretne kerékpározni, akkor az is megtehette. De aki Sepsiszentgyörgytől 830 kilométert le akar tekerni Budapestig, erre is volt lehetőség. És ha jól tudom a sepsiszentgyörgyi erdélyi csapat az már a mai napon Egerben fog éjszakázni, úgyhogy igazából közeledik mindenki Budapest felé és reményeink szerint augusztus 20-át színes programok és tényleges valós emberi kapcsolatok és barátságok sűrűjében fogjuk közösen ünnepelni.” – mondta el Virágh Előd szervező.

A kerékpárosok egy közös képet is készítettek a Keszthely feliratnál. A felfrissülés után Révfülöpre indultak tovább a túrázók, akik várhatóan augusztus 20-án érkeznek meg a fővárosba.

https://tvkeszthely.hu/hirek/8332-ket-kereken-kotik-ossze-a-magyarsagot