Kevesen kérik gyermekük felügyeletét

2021. március 11. (csütörtök)

Március 8-tól kiürültek az iskolák és az óvodák. Azonban minden intézményben megszervezték a felügyeletet. Így azok a szülők, akik nem tudják munkájuk miatt megoldani gyermekük oktatását, elhelyezését biztonságban tudhatják csemetéiket. Keszthelyen az óvodákban és az iskolákban kevesen veszik igénybe az intézményi felügyeletet.

Az Életfa óvodában öt kisgyermek játszik az udvaron az óvodapedagógusok felügyelete mellett. A hosszú tél után a szép napsütéses időben felszabadultan használják a kültéri játékokat. Az ő szüleik kérték a lezárásokat követően az óvodai felügyeletet. A kormányrendelet értelmében a szülő, törvényes képviselő kérelmére az intézményvezetők szervezik meg a gyermekek napközbeni felügyeletét.

„/Nagyon nagy tisztelettel megkértem a kedves szülőket – természetesen nem az én kútfőmből,hanem a kormány kérése alapján-,a nagyon felelősségteljes döntésre és valóban azok a szülők igényeljék az óvodai felügyeletet akiknek mindenképpen munkába kell menniük. Meglepően,még ezen a héten kevesen vették igénybe. Azt tudom elmondani, hogy az öt feladat ellátási helyen a mai napon 21 kisgyermek van összesen. A tavaszihoz képest egy olyan döntést hoztunk, hogy most minden feladat ellátási helyet megnyitunk a gyermekek számára. Talán ezzel is tudjuk csökkenteni a járvány veszélyt, hiszen így nem keverednek a gyerekek. „- mondta el Szabóné Lancz Anna intézményvezető.

A legtöbb kisgyermek hamar feltalálja magát társai között. De olyan is akad, aki nem tágít az óvó néni mellől. A csoporttársai hétfőtől nem járnak óvodába. Tamás Barbara óvónő a következőket mondta.

„Jelenlegi helyzet az számunkra is nagyon megterhelő, hiszen óvodapedagógusként a gyerekek közelsége,ölelése, simogatása, az egy mindennapi dolog és ez nagyon fontos számunkra és a gyerekeknek is. Úgyhogy most jelenleg egy gyerek van a mi csoportunkban. Mi megteszünk mindent annak érdekében, hogy biztonságban, szeretetteljes közegben érezze magát,úgyhogy ez a legfontosabb most számunkra. Nehéz helyzet, de az időnket kitöltjük a sok papírmunkával ill. készülünk a nyárra,készülünk az őszre. Mindig van tennivaló.”

Mindennap reggel 9-óráig írásban kell a tagóvodákban is jelezni a felügyeleti igényt. Az intézményvezető elmondta, hogy naponta változik az igénylők száma. A jövő hétre már többen jelezték a felügyeleti igényt. Kevés a kisgyermek az óvodákban, de ez az időszak alkalmat ad arra is,hogy az épületben, csoportszobákban elvégezzék a tavaszi nagytakarítást. Fertőtlenítenek, portalanítanak, ablakokat tisztítanak és kimossák a textileket.

„A tavalyi nyáron egyik óvodánkat sem zártuk be egyetlen napra sem. Igazából egy olyan nagytakarításra, hogy nem voltak gyermekek az intézményben, nem is volt lehetőségünk.”- adott tájékoztatást az intézmény vezetője.

Keszthelyen nem csak az óvodai felügyeletet kérték kevesen. A járvány az iskolákban is terjed, ezért kérték, hogy aki meg tudja oldani iskolás korú gyermekének felügyeletét munkaidőben lehetőleg maradjon otthon. Az igény felmérés folyamatos, az iskolák is felkészültek a gyermekek fogadására. A város általános iskoláiban sincs nagy igény a gyermekfelügyeletre. A mai napon az Egry iskolában, 6, a Csány –Szendrey Általános Iskolában 7, a Család iskolában 8 tanuló felügyeletét látják el. A Ranolder János Katolikus iskolában és az Életfa iskolában nem volt felügyeleti kérelem.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7878-kevesen-kerik-gyermekuk-felugyeletet