Kezdődik a téli időszámítás

2019. október 26. (szombat)

Vasárnapra virradóan hajnali 3-ról kettőre kell átállítani az órát így ismét egy órával többet alhatunk. A tavaszi és őszi óraátállítás az energia megtakarításban játszik szerepet, azonban egészségügyi kockázatai is vannak. Sokaknál komoly tüneteket, vérnyomás ingadozást, de akár infarktust is okozhat az alvás ébrenlét ciklusának megbomlása.
Naplemente a keszthelyi Fenyves allénál. Ezt vasárnap már egy órával korábban, nagyjából fél 5 körül láthatjuk. A legtöbb ország, így hazánk is a XX: század második felében kezdte alkalmazni a téli és a nyári időszámítást. Az energetikai szakemberek szerint így a nap járása jobban alkalmazkodik a napi aktivitásunkhoz. Dr. Geith Andrea neurológus főorvos azonban úgy véli, ez az egy óra eltolódás jelentősen megviseli a szervezetünket.

„A tavaszi óraátállításnál gyakoribb a szívinfarktus előfordulása, amivel a beteg intenzív osztályra kerül. Az őszi óraátállítás inkább a csecsemőket, kisgyermekeket, az időseket, illetve a krónikus betegségben szenvedőket érintheti a vérnyomás ingadozás miatt, a koncentráció készség, különböző hangulatzavarok, ami akár a depresszióig is elmehet, a táplálkozással kapcsolatos problémák merülhetnek fel.” – tájékoztatott a Keszthelyi Kórház Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa.

A neurológus szakember azt mondja, a tünetek enyhíthetők olyan napi ritmus kialakításával, ami a biológiai óránkhoz igazodik. Törekedni kell arra, hogy nagyjából ugyanabban az időben feküdjünk le és a lefekvést megelőzően kerüljük az alkohol, a kávé vagy a tea fogyasztását.Egy felmérés szerint az emberek 80%-a eltörölné az óraátállítást, annak ellenére, hogy ennek ma is van gazdasági haszna. Az energetikai szakemberek szerint nagyjából egy kisváros éves energiafelhasználását tudjuk megtakarítani.

„Becsléseink szerint most már lassan 3 évtizede alkalmazzuk ezt a fajta átállítást. Ennek az évenkénti eredménye durván egy 10 ezer fős kisváros egész éves energiafelhasználásával mérhető össze. Konkrét számok formájában pedig a becslésünk az olyan 100gWh, vagyis 100 millió kWh megtakarítását mutatja.” – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR Zrt. rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Az Európai Parlament idén márciusban szavazott arról, hogy 2021-től eltörölnék az óraátállítást. Jelenleg arról folynak az egyeztetések, hogy a tagállamok a téli vagy a nyári időszámítást szeretnék megtartani. Az egészségügyi szakemberek szerint a téli időszámítást kellene bevezetni, a reggeli sötétség ugyanis jobban megviseli a szervezetet, mint az, ha délután korábban kell villanyt kapcsolni.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6521-kezdodik-a-teli-idoszamitas?fbclid=IwAR2nAQEFBZ_-YTrENBtPhIGXSlGO6wENVGuFuS5ynDBt8XBbEWPk6tX0lRI