Kezdődik az M76-os út építése

2018. szeptember 10. (hétfő)

a közeljövő egyik legnagyobb jelentőségű és méreteiben is monumentális beruházása.

Megkezdődött a közeljövő egyik legnagyobb jelentőségű és méreteiben is monumentális beruházása. Az M76-os gyorsforgalmi út a zalai megyeszékhely gyorsforgalmi elérését célozza és – nem utolsó sorban – tehermentesíti a Balatonszentgyörgyön átmenő óriási forgalmat. Két ütemben épül a több körforgalmat, csomópontokat, hidakat magában foglaló elkerülő út és a tervek szerint 2022-ben készül el teljesen.
Sümeg mellől hordják a földet a teherautók Balatonszentgyörgyre. A település mellett épülő egyik híd pillérének előkészítése zajlik. Az elmúlt napok esős időjárása ellenére is dolgoznak a munkások, mivel a határidőt tartani szeretnék. Várhatóan 2022 negyedik negyedévétől az út száztíz km/órás tervezési sebességének köszönhetően Zalaegerszeg gyorsabban és biztonságosabban lesz megközelíthető.

„Azt talán mindenki látta már, hogy folyamatban van az M76-os gyorsforgalmi útnak az építése. Jelenleg Balatonszentgyörgy térségében, de remélhetőleg nemsokára majd Fenékpuszta térségében is megindulnak a munkálatok, amiben szintén érintett lesz Keszthely város, hiszen egy megújított bekötést fog kapni a tervek szerint és nyilvánvaló: könnyebben fog csatlakozni az M7 es autópályához majd.” – mondta el Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei igazgatója.

A földmunkák, helyszíni egyéb előkészítő tevékenységek mellett jelenleg a kivitelezési tervek elkészítésén dolgozik a kivitelező. A nagyobb munkák csak ezeknek a terveknek az elfogadását követően kezdődhetnek meg. Erre várhatóan ez év végén, illetőleg kora tavasszal kerülhet majd sor. Az M7-es autópálya-Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta közötti 8,6 km-es szakasz 2×2 sávos gyorsforgalmi út lesz, ennek nyomsávja már látható is a Somogy megyei szakaszon. Az építkezés első üteme Holládtól Balatonszentgyörgyig tart, a második pedig ennek folytatása Fenékpusztáig. Az út teljes hossza harmincnégy km lesz.

„Az első ütemnél azt tudjuk elmondani, hogy az elmúlt időszakban megtörtént a humusz leszedés ezen a szakaszon, valamint egy 132 kW-os vezetéknek a kiváltása is megtörtént; illetve elkészült Balatonszentgyörgyön a MÁV Balatonszentgyörgy-Tapolca-Ukk vasútvonalon lévő átjáróhoz kapcsolódó ideiglenes aszfaltos útnak az építése, valamint megépült egy szervizút szintén Balatonszentgyörgynél.” – tette hozzá Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.

A beruházás előrehaladását nagyban befolyásolja az időjárás. A nyertes kivitelező, a STRABAG R76 Konzorcium ennek függvényében kezdi meg a nagy tömegű földmunkákat és a töltés alapozását.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9068/kezdodik-az-m76-os-ut-epitese/