Ki mit tudra jelentkeztek a szépkorúak

2024. május 15. (szerda)
KesztHelyi identitás

Első alkalommal szervezték meg a Ki mit tud? megmérettetést az Aktív Aranykor programsorozaton belül Keszthelyen. A versenyre a szépkorúak nevezhettek a városból és a környékből. 19 fellépő mutatkozott be a Balaton Színház Simándy termében. Az esemény részeként hirdették meg a Nagyi sütije versenyt is, melyre 23 finomság készült.

Énekes, táncos, hangszeres, verses és színpadi produkciókkal készültek a nevezők. A keszthelyiek mellett Monostorapátiból, Bókaházáról és Cserszegtomajról is érkeztek fellépők a ki mit tudra. Dr. Frech Miklósné Piroska zongorajátékával örvendeztette meg a közönséget. ,

„Zeneiskolába én nem jártam. Édesanyám zongorázott nagyon szépen és tőle lestem el az akkordokat, meg a zenei alapokat. Aztán mivel nagyon-nagyon szeretem a zenét, ezért képeztem magam.” 

A megmérettetést első alkalommal szervezték meg, az Egyesített Szociális Intézmény fogta össze. Nagy örömükre többen vállalták azt, hogy ki mernek állni a színpadra. 19 fellépő, köztük egyéni, páros nevezők és csoportok is jelentkeztek.

„Az idősek ki mit tudjának mindig az a célja, hogy annyi jó tálentum van, annyi értékes ember van ebben a városban, meg a környékbeli településeken, akik nagyon-nagyon szépen énekelnek, verselnek vagy akár egy színdarabban tudnak szerepelni. És szerettük volna a nagyközönségnek megmutatni ezt a nagyon sok értékes idős embert.” – mondta el Királyné Domaházi Csilla intézményvezető.

Sorakoztak a sütemények az asztalokon, folyamatosan szeleteltek belőlük a kóstolótálcákra. A többi között London ostya szelet, darás keltrétes, vendégváró, áfonyás habkocka, pávaszem is készült a megmérettetésre. 23 édes vagy sós tészta került a zsűri elé. Unokák és felnőttek egyaránt kóstoltak, pontoztak. A legjobbnak Kovács Zoltánné kreációját választották.

„Skót krémest sütöttem meg, az egy nagyon régi egyszerű sütemény. Meg egy ilyen kókusz kockát, meg azonkívül ilyen sós sajtos csavartat. Négy unokám van, imádom őket, nagyon szeretek nekik sütni-főzni.”

A verseny az Aktív Aranykor programsorozat keretein belül zajlott. Megvalósítását az önkormányzat is támogatta.

„Az Aktív Aranykor az arra szolgál, hogy bevonjuk az időseket az életbe, hogy így mondjam a közösség életébe Keszthelyen. A Ki mit tud is ezt szolgálja, hogy összejöjjenek és egy kulturális vetélkedő keretében próbálhassák ki tudásukat és így tulajdonképpen közösséget alkotunk.” – mondta el Manninger Jenő.

A megmérettetést hagyományteremtő szándékkal hívták életre. Az Aktív Aranykor programsorozaton belül jövő héten tavaszköszöntő bált tartanak, valamint folyamatosan zajlik az önkéntes toborzás, a kortárssegítőképzés és minden hétfőn gyógytornára várják az érdeklődőket.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek