Ki veszi el a pénzt az önkormányzatoktól?

2010. február 17. (szerda)

„A megyék pénzügyi helyzete a kormány szerint és valójában” címmel tartott sajtótájékoztatót Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pintér László, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Gyurcsány-Bajnai kormány vette el a pénzt az önkormányzatoktól és kényszerítette azokat hitelek felvételére. A Zala Megyei Önkormányzat a hitelekkel együtt is kevesebb pénzből gazdálkodott, mint korábban. Az állami támogatás 2006 és 2010 évek között 1.389 millió forint csökkenést mutat. 2006 és 2010 között, a 2006-os bázishoz képest összesen 3,7 milliárd forintra tehető az önkormányzat bevételkiesése. Ezt kényszerűségből részben hitellel tudta pótolni az önkormányzat. Azonban a Zala Megyei Önkormányzat a négy év alatt így is 1,9 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodott. Teljesen egyértelmű tehát, hogy az önkormányzat, valamint szociális és oktatási intézményeinek nehéz helyzete a kormány elvonásainak és megszorító politikájának a következménye- tájékoztatott Manninger Jenő.

A megyegyűlés elnöke elmondta, a nehézségek ellenére sem adósították el az önkormányzatot, az ésszerű gazdálkodásnak és az intézményekben dolgozók áldozatvállalásának köszönhetően sikerült talpon maradni. A hitelfelvétel és a kötvénykibocsátás eredményeként pedig biztosítani tudják a különböző intézményi fejlesztésekhez szükséges forrásokat, pályázati önerőt, továbbá tartalékot képeztek az idei brutális kormányzati elvonások kivédésére.

Pintér László példaként az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatokról szólt. Önhiki-s támogatásban ugyanis ebben évben csupán két megye részesült: Zala 15 millió forint és Heves megye 150 millió forint összegben. Arányait tekintve politikai döntés születtet. Az állam ellehetetleníti az önkormányzatokat, aztán vádaskodik, ahelyett hogy a fennmaradáshoz, működéshez szükséges forrásokat biztosítaná. Az forráselvonás intézményeinket veszélyezteti a legsúlyosabban, mintegy 470 millió forinttal kapnak kevesebbet 2010-ben- tette hozzá az alelnök.