Kiállítással emlékeznek Giesswein Sándorra Keszthelyen

2024. május 28. (kedd)

A Kereszténydemokrata Néppárt keszthelyi szervezete által Keszthely Városa is otthont ad a „Kereszténydemokrácia nagyjai” kiállítás sorozatnak. A Giesswein Sándor életét és munkásságát bemutató roll-up kiállítást a Balaton Színházban Harrach Péter a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese nyitotta meg.

Nógrádból került Keszthelyre „ A kereszténydemokrácia nagyjai” című kiállítás. Az 1856-ban született és 1923-ban elhunyt  Giesswein Sándor tudós, lelkipásztor, keresztényszociális szervező, politikus életét és munkásságát Harrach Péter méltatta a tárlatnyitón. Az országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy az emlékezet identitást teremtő erő és  ha egy közösség emlékezik az egykor volt tagjaira, az saját magát is erősíti. „Giesswein Sándor a kereszténydemokrácia, a magyar kereszténydemokrácia előfutára volt. Keresztényszociális szemlélete volt, ahogy annak idején mondták keresztényszocialista képviselő volt. Magánéletében egyházi tevékenységében, parlamentben – hiszen 20 évig képviselő volt- mindig a szociális szempont volt erős nála. A kis embereknek, a munkásoknak a pártján állt és ő volt az, aki az első keresztény munkásegyesületet létrehozta.”- mondta el Harrach Péter a tárlatnyitón.

A tulajdonnak és a munkának a kiegyensúlyozott szemléletét,  az  I. világháborúban a békemozgalmakat  képviselő Giesswein Sándor ma is példaként állhat előttünk- ezt már  a város polgármestere, Manninger Jenő mondta a megnyitón.”Igen és azt tudom mondani, hogy ha Keszthelyen van a kereszténydemokráciának kapcsolódása és alapja, hogy milyen ideológiákat szeretnénk erősíteni a városban, pont az ilyenre lehet mondani, amely az egyszerű kis emberek érdekében is történik. Tehát szociális szervező munkát végzett, másik oldalról pedig- még a háború idején is – kifejezetten békepárti volt és az emberek együttműködésére hívta fel a figyelmet. Ez egy olyan példa, hogy igazából nagyon fontos és ezek a mi generációnk nem tanulta a történelemből és azért örülök, hogy megismerjük a történelemnek ezen alakjait is.”- emelte ki Manninger Jenő.

A Giesswein Sándor életét és munkásságát bemutató roll-up kiállítás június 1-ig látható a Balaton Színház aulájában.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek