Kiállítással kezdték a jubileumi programokat

2019. november 14. (csütörtök)

Iskola történetet felelevenítő kiállítással vette kezdetét a keszthelyi Egry József Általános Iskola és AMI fennállásának 40. évfordulót ünneplő rendezvény sorozat. Az 1979-ben ,26 fős tantestülettel és 493 tanulóval induló intézmény mára a város egyik meghatározójává vált minőségi oktatásával,rohamos fejlődésével. Az ünnepségen jelen voltak az egykori tanárok és az iskola első vezetője is.
Az Egry József Általános Iskola tanulói kis műsorral köszöntötték a jubileumi évben ünneplő közönséget. Azt követően Tóth Éva igazgató elevenítette fel az intézmény történetét egészen 1978-tól amikor az első igazgató megkapta a felkérést egy új iskola építésének felügyeletére és az egy év múlva nyíló oktatási intézmény személyi és tárgy feltételeinek megteremtésére. 1979 szeptemberében kezdődő tanévre el kellett készíteni a tantárgyi felosztásokat, pedagógusokat kellett toborozni-hangzott el az ünnepi percekben.

„Ennél is sokkal nehezebb volt a tárgyi feltételeknek a biztosítása, a tantermek bútorzatának beszerzése. Azok tárolása, elhelyezése,raktárakban mert,hogy az iskola még épülőben volt. Nem volt teljesen készen. S talán még ennél is több munkát igényelt a taneszközök beszerzése.”-adott tájékoztatást Dr. Szabó Istvánné, az iskola első igazgatója.

A Balaton festőjéről, Egry Józsefről elnevezett oktatási intézményben az évek alatt több oktatási módszert ,nyelv és művészeti oktatást is bevezettek. Felújítások is bizonyítják folyamatos fejlődését. De , hogy milyen volt egykor az élet az intézményben és azt egy emlékkiállítással mutatják meg mindazoknak akik a 40 alatt dolgoztak, vagy tanultak az iskola falai között. A kiállítást egy tanteremben rendezték be, ajtaját a látogatók előtt Varga Anikó a Nagykanizsai Tankerületi Központ Keszthelyi irodájának vezetője nyitotta meg.

„A tanárinkat felújítottuk az elmúlt nyáron és amikor a szekrényeket kipakoltuk,akkor kerültek elő ezek a csodák és nagyon hálásak vagyunk az elődeinknek,hiszen olyan szépen összecsomagolva tették el,ami nem is tudom- nagyon nagy meglepetést és örömet okoztak nekünk ezzel és azt gondoltuk, hopgy mindenképpen közkinccsé kívánjuk tenni.”- mondta Tóth Éva igazgató.

Az emlékkiállításon fotók a kirándulásokról, osztály életről, ballagásról, iskolaköpenyek, osztálynaplók ,bizonyítványok idézik a múltat. Nagy táblák grafikonjain lehet nyomon követni az iskola tanári és tanulói létszámát. Régi tankönyvek és íróeszközök amiknek láttán sokakban felébredhetnek az általános iskolai évek emlékei. A kiállítási anyag január 12-ig látható az iskola első emeletén.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6568-kiallitassal-kezdtek-a-jubileumi-programokat?fbclid=IwAR0oZkzbefyGSgB7l_6JN5XWx7_zsBXJVlSAF5kZ-ZQvAczjWSsjQG38qOI