Kiállítással várják az ünnepeket

2019. november 27. (szerda)

Az Év Gyermekkönyve díjas meseillusztrátor, Faltisz Alexandra tartott előadást a Premontrei Szakgimnázium pedagógia szakos tanulóinak. A SZÁMALK Szalézi Szakgimnázium tanára ,a mese szerepéről tartott előadása mellett bemutatta Arany János :Családi Kör című verséhez készített illusztrációit amelyek a Kaláka együttes hangos könyvéhez készültek.
Lázár Ervin meséjével kezdte előadását a Premontrei Szakgimnáziumban Faltisz Alexandra, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa által díjazott meseillusztrátor. Pedagógusok,óvodapedagógusok,fejlesztő pedagógusok és az iskola pedagógia szakos tanulói várták nagy figyelemmel a grafikus,művésztanár előadását,aki a gyermekévek meghatározóját ,a mesét annak szerepét emelte ki. Az előadó kiemelte:Az újragondolt, korszerű és gyerekközpontú pedagógiai módszerekkel összekapcsolva a mesélést és élővé téve az oktatásban ,az óvodai nevelésben egészséges szemlélethez,örömhöz vezet mindenki számára.

„Óriási jelentősége van a meséknek azt gondolom és óriási az illusztrációknak hiszen a gyerek először itt találkozik a vizuális kultúrával,az irodalommal. Nem mindegy,hogy merre tereljük a gyerekeket,nem mindegy,hogy mikor mit kap a kezébe,ki és hogyan olvassa a meséket. Mikor melyik életkorban mit olvasnak nekik ez egy nagyon fontos dolog úgy gondolom.”- mondta Faltisz Alexandra.

Mesepedagógiával találkoznak a Premontrei Szakgimnázium pedagógia szakos tanulói, mindannyian a gyermekek közelében képzelik el a jövőjüket. Legtöbbjük számára a mese szép emlékeket idéz fel.

„Nekem édesanyám mesélt mindig gyerekkoromban,nagyon szerettem a meséket. Mai napig nagyon szeretem a rajzfilmeket is a magyar népmeséket is .Igazából mindenféle aranyos mesét. Persze vannak ezek az újabb érdekes mesék. Annyira nem kedvelem őket.Én nagyon szerettem,nekem nagyon jól esett ha este anya mesét olvasott.”- mondta az iskola tanulója,Mándi Izabella.

Faltisz Alexandra előadását színesítette kiállításának anyaga is. Illusztrálta többek között Lázár Ervin ,Tamkó Sirató Károly és Nemes Nagy Ágnes műveit,most a család fontosságát kiemelve hozta el Keszthelyre legújabb könyvillusztrációit. Arany János Családi Kör című versének hangos könyvben megjelent képeit. A bájos rajzok szinte megelevenítik a vers minden sorát.A kiállítás az iskola tornatermében és a folyosókon kapott helyet. Nem véletlenül.

„Aziskolának az egyik fő feladata az oktatás, a másik a nevelés, a személyiség formálása. S kimondottan nagyon jól jön egy mesepedagógusnak az előadása és a festmény kiállítása. A gyerekeknek ezt az oldalt is meg tudjuk mutatni ,hogy fontos a mese,fontos a gyerekeknek éppen az adventi várakozásban az,hogy együtt legyenek,” – mondta az intgézmény vezetője, Balogh Csaba.

Faltisz Alexandra munkáit december végéig tekintheti meg az érdeklődő a Premontrei Szakgimnáziumban.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6619-kiallitassal-varjak-az-unnepeket?fbclid=IwAR20_bKZyz3dOoVU1REhPnb6vaBWyZnGemRa1hSCQyEW2ns39WVjw8p7FvY