Kilenc társasház újul meg a városban

2016. február 10. (szerda)

Jelentős energiamegtakarítás és a károsanyag-kibocsátás nagy csökkenése várható az Otthon Melege Program társasházi korszerűsítéseinek köszönhetően. Keszthelyen kilenc társasház közel ötszáz lakója élvezheti majd a városba érkező 195 millió forintos állami támogatás előnyeit. A sikeresen pályázó lakóközösségek most fogják aláírni a támogatási szerződéseket. A munkálatok várhatóan áprilisban indulnak.

Hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés is megvalósul a társasházakban. A Béri Balogh, a Rózsa, a Vaszary, a Szent Miklós utcákban és a Vásár téren pályáztak sikeresen a lakóközösségek. A felújítási költségek mintegy felét az Otthon Melege Program biztosítja.

A Szent Miklós utca 14-ben lakik Markó Péter. Az 53 négyzetméteres panellakásban mintegy 45-50 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el a korszerűsítéssel. Markó Péter szerint a rezsi díja ennyivel nem fog csökkeni az alapdíjak miatt, de nagyon örül a pályázati támogatásnak és a felújításnak.
„Én abszolút támogatom ezt a dolgot, hosszú távon minden épület állagmegóvására szükség van, ha nem szeretnénk előbb-utóbb felszámolni a házat, mert mindenféle beázások és egyéb problémák lesznek. Most úgy látom, hogy húsz évre legalább biztosítva lesz a felújítás.” – mondta el a keszthelyi férfi.
Mivel lakásában régi nyílászárók vannak, várhatóan egymillió forint önrészt kell befizetnie Markó Péternek. Ezt kedvezményes 2,8 százalékos induló kamatú hitelből finanszírozhatja ő és a társasházak más lakói.

A felújításokat a nagykanizsai IMRO DDKK Nonprofit Kft. szervezi. A korszerűsítéseket bemutató sajtótájékoztatón a cég ügyvezetője Musits Róbert elmondta, hogy a régióban és Keszthelyen kimagasló volt a pályázati kedv és hatékonyság: „Itt a Nyugat-dunántúli régióban gyakorlatilag a pályázási lehetőség két napig élt tavaly május elején, míg az összes többi régióban ez az előre eltervezett egy hónapos időtartamot ki lehetett használni. Ennek eredményeképpen itt Keszthelyen kilenc társasház kerülhet felújításra. Ez több mint kétszáz lakást és több mint ötszáz embert érint.”

A sikeres pályázatnak több oka is van a projektmenedzser szerint. Varga Zoltán kifejtette, hogy a pályázati kiírás előtt már nyolc-tíz hónappal megkezdték a felkészülést a társasházakkal. Összesen 195 millió forint állami támogatást hívnak le Keszthelyen. Ez átlagosan 47 százaléka a beruházási költségnek.
„Az önrész az, ami először kerül felhasználásra, hiszen utófinanszírozott pályázatokról beszélünk és az állami részt pedig már gyakorlatilag a teljesen kész beruházáshoz lehet majd lehívni. Itt jelentős szerep fog jutni a kiválasztott kivitelezőnek, akinek gyakorlatilag az a feladata – azon túl, hogy fizikailag megvalósítja azt, ami a pályázatban szerepel – hogy az állami részt arra az időszakra, amíg annak a lehívása meg nem történik, előre tudja finanszírozni.” – fejtette ki Varga Zoltán.

A sikeres pályázathoz nagyban hozzájárult, hogy a város által nyújtott távhőszolgáltatást az önkormányzat többször fejlesztette. Az egyedi mérők felhelyezése mellett a távhőrendszert is korszerűsítették Keszthelyen. Erről Ruzsics Ferenc polgármester beszélt, aki nagy örömmel fogadta a várostól függetlenül zajló beruházást.

Az elkövetkező hónapban írják alá a támogatási szerződéseket. A kivitelezők kiválasztása után várhatóan áprilisban kezdődik meg az alábbi társasházak energetikai korszerűsítése.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)