Kilencmilliárd forintos büdzséje van Keszthelynek

2023. február 16. (csütörtök)
Elfogadták Keszthely költségvetését. A város infrastruktúrafejlesztése és a Területi Operatív Program beruházásai kiemelt fontosságúak a büdzsében. Manninger Jenő polgármester úgy fogalmazott, Keszthely eddig is rajta volt a Balaton térképén és erősödni fog a helye.

A jelenlévő tíz képviselő egyhangúlag fogadta el a város 2023-as költségvetését. A büdzsé főösszege 70 ezer forint híján kilencmilliárd forint. A döntéshozók prioritásként jelölték meg a TOP pályázatok megvalósítását, utak, járdák, közterületek felújítását és építését, valamint önkormányzati ingatlanok felújítását.

„A város költségvetésének elfogadásakor az volt a legfontosabb, hogy olyan költségvetést fogadjunk el, amely nem éli fel a város vagyonát. Idén is lesznek ingatlanértékesítések, de az infrastruktúra beruházások, amiket önerővel végzünk, az útfelújítások, járdafelújítást tettünk be, közművek felújítását, árkok kitisztítását, a záportározó kijavítását, ezek magasabb összeget, előreláthatóan akár az 500 millió forintot is elérhetik. Tulajdonképpen vagyongyarapítás történik” – nyilatkozta Keszthely polgármester, Manninger Jenő. 

A költségvetés tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy az önkormányzat kötelező feladatait el tudják látni és jól működjenek a szociális intézmények, az óvodák és a bölcsőde. Az önkormányzat általános tartaléka meghaladja a 100 millió forintot. Céltartaléknak 854 millió forintot terveztek be, ebből jut oktatási, kulturális és szociális feladatokra, sportra. 60 millió forintot terveztek be az energiaár emelkedés miatti többletkiadásokra. A pénzügyi stabilitást az kormány által nyújtott rezsitámogatás és az uszoda működésére szánt forrás is segíti. Manninger Jenő bízik abban, hogy az év folyamán további állami támogatást is kapnak.  Az önkormányzat 2,2 milliárd forintot uniós pályázati forrással számol. 1,7 milliárd forint bevételre számít a város a helyi adókból. A városvezetés a kultúra és turizmus területére kiemelten koncentrál, amit pályázati források segítenek. Hitel felvételével nem számol a büdzsé. A 2014-es állami átvállalás óta nincs hiteltartozása az önkormányzatnak.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10036-kilencmilliard-forintos-budzseje-van-keszthelynek

Képek