Kimagasló eredmények a zalai borvidéken

2023. január 12. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Felülmúlta az elmúlt három év termésátlagát Zala vármegyében a szőlő mennyisége. Ráadásul országos összehasonlításban is az egyik legjobban szereplő régió a zalai. A 2022-es év aszályos időjárása ellenére is kiemelt mennyiséget szüreteltek a gazdák. Emellett a minőségre sincs panasz, a sok napsütés és az ősszel megérkező csapadék jót tett a gyümölcsnek.

Zala vármegye szőlőben gazdag vidék. Csaknem minden járásban vannak kisebb-nagyobb ültetvények. Keszthely környékén is nagyon sokan foglalkoznak borkészítéssel, Reziben és Cserszegtomajon is híresen finom nedűk kerülnek ki a pincékből. Az időjárás kulcsfontosságú a szőlőnél, kiemelten fontos a napsütés, de szükség van a csapadékra is. A szakemberek azt tapasztalták, a 2022-es kifejezetten jó évjárat lesz.

„Ez ránk is nagyon igaz. Mennyiségében bár egy 10-15%-kal lett nagyobb a mennyiségünk, de ez annak köszönhető, hogy mi nagyon terméskorlátozva, sokkal kevesebb termésszemre metszünk tavasszal. A minőség, a savtartalom pedig teljesen egyenes arányban van a mennyiséggel, tehát én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon optimális év volt.” – mondta egy szőlősgazda, Decsics Györgyné.

Az ország 22 borvidéke közül a zalai – a termésátlagot tekintve – az első helyen végzett a hektáronkénti 112 mázsa szőlővel. Ez 19%-os növekedés az elmúlt három év átlagához képest. Ugyanakkor a borvidéken belül vannak eltérések, hiszen azokon a részeken, ahol kevesebb volt a csapadék, kevesebb szőlőt is szüreteltek a gazdák. Az aszály azonban sehol nem okozott jelentős problémát.

„Jó időben kaptuk mindig az esőt. Tehát amikor a föld már szomjazott, a növények szomjaztak, akkor mindig kaptunk esőt. Az eloszlása is kedvező volt, ez az egyik oka, a másik oka, hogy Zalában agyagos talaj van, jó víztartó képességgel rendelkezik, és emiatt ami leesik csapadék, az közel 100%-ban hasznosul.” – tájékoztatott Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

A napsütéses órák számának köszönhetően nem csak a mennyiséggel, hanem a minőséggel is meg vannak elégedve a gazdák. A nagy melegnek az illatos fajták látták a kárát, ezekből azonban nincs jelentős mennyiség Zalában. A pincék most tele vannak, úgyhogy a következő szüretig biztosan lesz elég bor a régióban. A hideg hiánya miatt azonban egyre kevesebb esély van arra, hogy lesz lehetőség jégbort készíteni.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9954-kimagaslo-eredmenyek-a-zalai-borvideken

Képek