Kinek köszönhetjük, hogy egy prosperáló városban élünk?

2023. június 19. (hétfő)

Reischl-napot szerveztek Keszthelyen. A család kiemelkedő gazdasági és politikai szerepet játszott a város történelmében. A tematikus séta keretében felkeresték azt a három templomot, melyek Reischl Imre városbíráskodása idején épültek. A szervező Nemzeti Kör Egyesület célja az volt, hogy méltó módon emlékezzen a sörgyáros dinasztiára.

A református templom 1932-ben készült el Szeghalmy Bálint tervei alapján. Reischl Imre volt ekkor a város bírája. A Keszthelyi Nemzeti Kör tavaly hívta életre a Reischl-napot. Úgy látták, kevés emléke van a családnak.

„Elhatároztuk, hogy megpróbálunk valamilyen módon nyomot hagyni, hogy lehessen látni, hogy kinek köszönhetjük azt, hogy mi most egy prosperáló városban élhetünk” – mondta televíziónknak Rázsiné Gyulassy Adrienne, a Nemzeti Kör Egyesület tagja.

A program első állomása után a Reischl Imre utca felé vették az irányt. Márciusban kapta meg újra ezt a nevet a Sörház utca, akkor emléktáblát is avattak a sörgyáros városvezetőnek. Az esemény arra hivatott, hogy megmutassák, kiknek köszönhető, hogy fejlődő pályára állt Keszthely.

Dr. Kukorelly Pál leszármazott: „Egy nagyon szép kezdeményezés és azt gondolom, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a keszthelyi polgárok öntudata még jobban kifejlődjön és a történelmi öntudatuk fejlődjön ki, nevezetesen a Reischl név körül ez egy nagyon szép esemény így.”

Az evangélikus templom szintén Reischl Imre idején épült az 1920-as években. A 19. század másodok felétől nagy fejlődésen ment keresztül a város, a fénykorát élte Keszthely.Nekik nagyon sok mindent köszönhet Keszthely – hangsúlyozta Manninger Jenő polgármester, aki Reischl Imre személyét emelte ki: „Városbíró is volt, 32 évig egyhuzamban, ha úgy tetszik, akkor a polgármester elődje is, tehát már csak ezért is egy személyes ügy is. Arra mutattak példát, hogyan kell a gazdaságot szervezni és ők a saját tulajdonukat is beforgatták a város gazdaságába, ugye sörházat alapítottak.” 

A Reischl-családot a szorgalom és ügyes gazdálkodás jellemezte. Szellemiségükhöz hozzátartozott a köz javára dolgozni, ezért támogatták például a Kármelita Bazilika építését. A Fő téri templomban pedig emléktáblát helyeztek el.

„Keszthely a Reischl-családnak, közösen a Festetics-családdal együttműködve rengeteget köszönhet. A 19. század második felétől, elsősorban az 1880-as évektől az 1930-as évek végéig e két család együttműködésének eredményeként fantasztikus fejlődés valósult meg Keszthelyen. Ennek az eredményeit a mai napig mindenhol élvezhetjük” – mondta Szántó Éva idegenvezető.

A Nemzeti Kör Egyesület több mint 30 olyan épületről tud a városban, melyek a Reischl-családhoz köthetőek. Terveik közt szerepel, hogy további tematikus sétákon keresik majd fel ezeket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10458-kinek-koszonhetjuk-hogy-egy-prosperalo-varosban-elunk

Képek