Kinyíltak az agavé virágai

2019. július 20. (szombat)

Kipattantak az első rügyek a Helikon Kastélymúzeum Pálmaházában található 35 éves Agave Americanán. A növény életében csak egyszer virágzik, majd elpusztul. A látogatók körében is népszerű 8 méter magas agavé várhatóan a szezon végéig mutatja meg teljes szépségét.
Már támaszték tartja az agavét, ugyanis a virágokkal a súlypontja is áthelyeződött, így kibillenhetne a helyéről. A Kastély utcából átkerült növény a Pálmaház új büszkesége, mely a napokban mutatja meg igazi pompáját. A 8 méter magas szár levélrózsáiból több virágszál is kinőtt, melyeknek tetején karos gyertyatartóhoz hasonló virágzat található. Ezekben kb. 4000 harangalakú virág van.

A növény eredetileg Dél-Amerikából, azonbelül Mexikóból származik a sivatagos vidékről. Ma már viszont jól ismerik a többi kontinensen is.

„Először dél-nyugat Európába honosodott meg. Ott is ugye először, mint minden ilyen adventív növény, akár egy muskátli vagy tulipán, aki Európába bekerült, először a királyi, császári, főúri és kolostori kerteknek a növénye volt és mikor már szaporodott vagy túlszaporodott, akkor széles körbe is elterjedtek.” – osztotta meg Nemes István.

A főkertész szerint ez a növény 35 éves. A teljes virágzat a szezon végére nyílik ki. Az Agavé Americanák 30-40 éves korukban hoznak először virágot, aztán elpusztulnak. A növény magról könnyen szaporítható, ezt a későbbiekben a látogatókkal is szeretnék ismertetni a kastély dolgozói. A Pálmaház kertjében jelenleg is található több agavé, melyek 10-15 évesek, így a következő virágzásra kb. 20 évet kell várni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6242-kinyiltak-az-agave-viragai?fbclid=IwAR1zHHcfpsQy28mx3Q_JAVHrlrBAk8eRWak4PcYwEODEVYO2IRj3kjo_Wnk