Kisállat- és terménybemutató a majormúzeumban

2021. szeptember 23. (csütörtök)

Kisállatokat simogathattak a gyerekek a hétvégén a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely udvarán. A szervezők számos egyéb programot kínáltak az érdeklődőknek, így például az egész napos rendezvény során bemutatók, kocsikázás, játékok is várták a látogatókat. Mindemellett terménybemutatót is tartottak.

Elsősorban gyermekes családok látogattak el a Majorbéli kisállat- és terménybemutatóra. A kicsik nagyon élvezték, hogy közvetlen közelről találkozhattak nyulakkal, szamárral, hörcsögökkel, tengeri malacokkal, díszgalambokkal, fürjekkel, macskákkal és egyéb állatokkal. Ezek a pici, hét hetes kutyák nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is nagy sikert arattak. Farkas Csenge a testvérével és az anyukájával érkezett. „Láttam nyuszikat, meg simogattam csacsit, csúszdáztam és gólyalábaztam. – És mi tetszett neked a legjobban ezek közül? – Lovaskocsikázás” – lelkendezett Csenge.

Mert bizony lovaskocsikázni is lehetett a hagyományőrző szándékkal megrendezett napon. Már több éve, Szent Mihály havában, azaz szeptemberben rendezik meg a terménybemutatóval egybekötött találkozót. A múzeum saját állatai mellett meghívott állattartók, tenyésztők is voltak a programon. A Lepkemúzeum, valamint díszállat kereskedések mellett egy tapolcai menhely is érkezett a múzeum udvarára. Trümperné Bogdán Marianna, az Assisi Szent Ferenc Állatmenhelly segítője elmondta: „Az idei a második alkalom, amikor megjelentünk itt Keszthelyen, ezen a rendezvényen. Két évvel ezelőtt nagyon nagy sikere volt a kutyáknak és a cicáknak. Most arra fel, újra meghívást kaptunk, hogy prezentáljuk a pici cicákat, a kutyáinkat, a menhelyes lakóinkat. Nagyon nagy sikerünk volt két évvel ezelőtt is, és jöttek utána vissza látogatók is hozzánk – erre a rendezvényre fel -, hogy akarnak újra cicát, vagy kutyát örökbe fogadni.”

A rendezvénnyel az állattartást, az állatokkal való foglalkozást, a zöldségtermesztést szeretnék népszerűsíteni a családok körében. A múzeum vezetője, Horváth Zoltán úgy véli: ezt a célt ilyen bemutatókkal is közelebb lehet hozni. „A célunk tulajdonképpen a hagyományokhoz kapcsolódik. Szeretnénk egy kicsit feleleveníteni az ősznek ezt a nagyszerű áldását és bemutatni egyfelől azokat a terményeket, gyümölcsöket, amiket ilyenkor az asztalra teszünk, illetve amik bekerülnek a pincébe vagy a kamrába” – mondta el a vezető.

A gyerekek számára kézműves foglalkozást is szerveztek, ahol természetes anyagokból, így például kukoricacsutkából készíthettek különféle tárgyakat, bábukat.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8436-kisallat-es-termenybemutato-a-majormuzeumban