Kisbéri félvér törzstenyészet lesz Keszthelyen

2022. január 6. (csütörtök)

Kisbéri félvér törzstenyészet lesz Keszthelyen – derült ki a Georgikon vezetése és Keszthely polgármesterének mai találkozóján. Rózsa László campus-főigazgató mutatta be a fejlesztési terveket és a már megvalósult beruházásokat Nagy Bálintnak. Az egyetemi sporttelep és a burgonyakutatási központ mellett kiemelt fontosságú a Pethe Ferenc Kollégium fejlesztése. A találkozón elhangzott, hogy a városnak és a Georgikonnak is fontos a jó együttműködés.

A kisbéri félvér törzstenyészet leendő karámjának és istállójának a helyét mutatja Rózsa László campus-főigazgató. Nagy Bálint polgármesterrel járták be a lovarda területét, ahol ezt az 1700-as években épült takarmánytárolót is felújítják. Január végén 10 kanca érkezik Keszthelyre, ezek közül 5 már vemhesen. Ezek az állatok szolgáltatják az alapját a kisbéri félvér törzstenyészetnek. A bejáráson elhangzott, hogy a Festetics-örökség mellett a Georgikon ménesgazda képzése miatt is kiemelkedő ez a fejlesztés. Keszthely polgármestere szerint a város számára fontos, hogy olyan képzések legyenek a Georgikonon, melyek az idegenforgalmat szolgálják, ilyen például a lovas turizmus.

„Az egész város és az egész térség számára nagyon fontos az egyetem és fontos, hogy jó együttműködés alakuljon ki. Egyrészt azért, mert Keszthely iskolaváros és ezt a minősítését tovább szeretnénk erősíteni a jövőben is ebben fontos szereplő az egyetem, másrészt pedig azért, mert látjuk az, hogy az élet, a gazdasági élet hogyan változik, nem csak Magyarországon, az egész világban és fontos, hogy ehhez a képzés, az oktatás is alkalmazkodni tudjon” – nyilatkozta Nagy Bálint polgármester.

A Georgikon hosszútávú célja, hogy Keszthely a ménesgazda képzés, a lótenyésztés és a lovassportok központja legyen.

A lovarda mellett több megvalósult, vagy folyamatban lévő fejlesztést is meglátogattak a Georgikon és a város képviselői. Zöldmezős beruházásként elkészült az új burgonyatároló. A hűtőház a korábbi kapacitás duplájával rendelkezik. Már majdnem elkészült a Festetics Imre Bioinnovációs Központ szomszédságában ez a klímakamra. A fejlesztés a kertészeti kutatásokat fogja segíteni a kampuszon. A küldöttség tartalmas megbeszélést folytatott az egyetem sporttelepénél. Hosszú távú cél egy sportkomplexum kialakítása a Pethe Ferenc Kollégium mögötti területen. A sportpályát a közeljövőben fejleszteni fogják az egyetem, a város és civil szervezetek együttműködésével. A hallgatói szolgáltatások mellett a Keszthelyen működő egyesületek sportolási lehetőségei is javulni fognak.

Szabó Péter – főigazgatói tanácsadó, MATE Georgikon Campus „Azt gondolom, mindenképpen közösen kell gondolkodnunk a fejlesztésekbe, hiszen vannak olyan különböző területek, akár itt a sportpályára is gondolva, ami egyrészről jó az egyetemistáknak, jó az egyetemi polgároknak,d e természetesen a város felé is szeretnénk mindenképpen nyitni. Azt gondolom, hogy egymásra vagyunk utalva. Mindenképpen fontos, hogy a fejlesztésekben, hosszú távon is egymásban gondolkodjunk.”

Szeptemberben kezdődött meg a hetedik emelet felújítása a kollégiumban. 18 szobában festenek, cserélnek szerelvényeket és fektetnek le új padlóburkolatot. A 418 férőhelyes épületben szintenként, folyamatosan zajlik évek óta a felújítás. Kereskedelmi szálláshelyként már több követelménynek is meg kell felelni, ehhez további fejlesztéseket kell eszközölni az épületben. A kollégium tetejének felújítását is tervezi az egyetem. Várhatóan februártól kezdődnek meg itt a munkálatok. Az egyenetlen tetőszerkezet miatti beázást kell megszűntetni, új vízszigetelést kap az épület.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8727-kisberi-felver-torzstenyeszet-lesz-keszthelyen