Kiscsikóval és csacsival gazdagodott az Élménygazdaság

2020. december 3. (csütörtök)

Új állatokkal gazdagodott a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely Élménygazdasága. A kisbéri kancacsikó, Bíbor már a kocsizást is tanulja, a téli munkálatokban is segít. Bár jelenleg a múzeum nem látogatható, a háttérben több munka is zajlik. A csikó mellé két bárány, valamint egy csacsi is érkezett, akinek nevét a későbbiekben a múzeum közösségi oldalán lehet megszavazni.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen – bár egyelőre zárva van a látogatók előtt – zajlik a munka. Több fa is található a helyszínen, a lehullott faleveleket is össze kell gyűjteni. Ezek elszállításában segít a két ló, Matyi és Bogár, akik tavasszal és nyáron a kocsikázni vágyókat viszik egy-egy körre. A két idősebb patással együtt tanul Bíbor is, a múlt héten érkezett kisbéri félvér kancacsikó. Az idősebb társai által könnyebben szokja a kocsizást a kis ló, a későbbiekben majd ő is tud segíteni ebben. Várhatóan tavasszal a múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmával is találkozhatnak vele az érdeklődők. Az Élménygazdaságban ilyenkor is sok a teendő, téliesíteni kell ugyanis.

„Téliesítési munkákat végezzük, illetve műhelymunkák is folynak a szó mindkét értelmében. Hiszen a restaurátor műhelyünkben a népi játékok különböző eszközeinek a javítása, felújítása, festése folyik. Míg az irodai műhelyben, a szellemi műhelyben pedig már a jövő évi program előkészítésen dolgozunk.” – mondta el Horváth Zoltán megbízott igazgató.

A múzeum Élménygazdaságába a kiscsikó mellett más állatok is érkeztek a Festetics Imre Állatpark jóvoltából. Általuk a major korábbi idilljét szeretnék bemutatni. Olyan őshonos és háztáji haszonállatokat kívánnak megismertetni tavasztól a látogatókkal, amelyek korábban a területen megfordultak. Így a rackajuhok mellett egy cikta és egy cigája juh is gazdagítja már az állatsimogatót. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely munkatársainak régi vágya volt, hogy minél több patás állatot be tudjanak mutatni az érdeklődőknek. Egy barátságos csacsit is láthatnak majd a kíváncsiskodók. A kanca szamárnak egyelőre nincs neve, erről a közönség dönthet majd.

„A csacsi még név nélkül van. A Facebook-oldalunkon szeretnénk a napokban elindítani egy szavazást, ahova feltennénk néhány általunk kedvesnek, szimpatikusnak talált nevet és várjuk a kedves látogatóknak a véleményét, hogy melyik legyen a befutó név. Terveink szerint a jól tippet adók között majd valamilyen kis jutalmat is ki fogunk sorsolni.” – tette hozzá Horváth Zoltán.

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely várhatóan a tavasszal nyitja meg újra a kapuit a látogatók előtt. Addig is közösségi oldalukon különböző érdekességeket terveznek megosztani a múzeumról és várhatóan a kisállatok életéről is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7639-kiscsikoval-es-csacsival-gazdagodott-az-elmenygazdasag