Kiteljesedő belvárosfejlesztés – startol a második ütem

2011. november 16. (szerda)

Teljessé válik a keszthelyi városközpont nagyszabású megújítása a második ütem indulásával. A most aláírt támogatási szerződés csaknem 540 millió forint uniós támogatást hoz a városnak, így a teljes beruházás megvalósításához több mint egymilliárd forintot nyert el Keszthely.

Az első ütem munkái még javában zajlanak, és máris indul a második fázis: a piac megújítása, kiegészítő munkák, homlokzat-felújítások, területi kiterjesztés és vállalkozói fejlesztések dominálnak a folytatásban. A második ütem összköltsége mintegy 730 millió forint, melyhez az önkormányzat 125 millió, a VÜZ Nonprofit Kft. pedig 49 millió forint önrészt vállal. Az 539,5 millió forintról szóló támogatási szerződést Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere és Tóth Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség programvégrehajtási igazgatója írta alá a keszthelyi városházán.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke történelmi léptékűnek nevezte a keszthelyi beruházásokat, és kiemelte: a régióban csak Keszthely tudott kétszer pályázni erre a kiírásra.

A második ütem projektelemei az első munkafázis eredményeire épülnek, összefüggő fejlesztést téve lehetővé. Tartalmazza a terv a gyalogos sétány kiépítését a piacon át az Arany János utcáig, a piac építészeti átalakítását, a Széchenyi utca megújítását és a sétálóutca északi részének rendezését homlokzat-felújítással és útépítéssel. A premontrei rendház homlokzatának felújítása válik szükségessé a térszint-süllyesztés miatt, és az épület alagsorában vendéglátóegység, az előtte levő térrészen pedig terasz kerül kialakításra. Számos olyan átalakítást is el kell végezni, mely a kapcsolódó közlekedési változásokat szolgálja, ilyenek például a Georgikon utca és a Vásár tér térrendezési, közlekedésszervezési munkálatai. A fejlesztés kiterjed továbbá a Helikon és Sörház utcák irányába.

Nézze meg galériánkat!

A projekthez konzorciumi partnerként a gazdasági elemeket megvalósító Keszthelyi VÜZ Nonprofit Kft, belvárosi vállalkozók, valamint a rendház tulajdonosa, a Csornai Premontrei Prépostság is csatlakozott közösségi funkció megvalósítására.

A hivatalos támogatási értesítést követően a város megindította a közbeszerzési eljárást, mely elsőre érvénytelen lett, mivel az egyetlen pályázó által tett ajánlat nem fért bele az előzetes tervek szerinti költségvetés keretébe. A megismételt eljárás – több költségcsökkentő tárgyalási fordulóval – már sikerrel járt: a beruházás első ütemét is megvalósító konzorcium, a Közgép Építő- és Fémszerkezet Gyártó Zrt. és a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. együttese nyerte el a kivitelezés lehetőségét. Az önkormányzat a következő napokban megköti a vállalkozási szerződést a két céggel, és várhatóan még idén elkezdődik a munka.

Az újabb induló nagyprojekttel a „Balaton fővárosa” program mindhárom pillére a helyére került: a belváros-rehabilitáció első és második üteme, valamint a Balaton-part megújítása is folyamatban van; ez utóbbi csaknem 300 millió forintos uniós segítséggel valósul meg a jövő évi idegenforgalmi szezon kezdetére.

Kapcsolódó cikkek:
Helyére kerül az új fasor a főtéren (fotókkal!)
Nemsokára érkeznek az új főtéri lámpák
Újra használható a gimnázium főbejárata
Megduplázott támogatás a belváros rehabilitációjára
Helyére emelték a templomsisakot
Újabb részeredmények – szépül a keszthelyi belváros
Bontás után építés – szépül Keszthely főtere
Múlt és jövő találkozása Keszthelyen (LÉGIFOTÓKKAL!)