Kitüntető címeket kaptak a Georgikon dolgozói

2023. március 3. (péntek)

Kitüntető címeket kaptak a Georgikon dolgozói. Az év fiatal oktatója dr. Simon-Gáspár Brigitta, míg az év fiatal kutatója dr. Such Nikoletta lett. A díjazottakat azt elmúlt években elért eredményeikért ismerték el. A MATE Georgikon elkötelezett abban, hogy nem csak a hallgatóknak, hanem az ott dolgozóknak is motivációt nyújtson.

A keszthelyi Agrometeorológiai Kutatóállomáson számos vizsgálat zajlik. Többek között a különböző mocsári és haszonnövények párologtatását is meg tudják határozni. De a vízbe hullott növényi részek lebontását is kutathatják itt. Ezekkel a területekkel foglalkozik Dr. Simon-Gáspár Brigitta is. Munkásságával érdemelte ki az Év Fiatal Oktatója címet a Georgikonon.  Az egyetemi adjunktus célja, hogy kutatásaival és oktatói munkáival a hallgatóit is inspirálja.

„Mindig egy nagyon-nagyon felelősségteljes feladatnak érzem azt, hogy ezeket az embereket megpróbáljam egy olyan irányba terelni, olyan tudást átadni nekik, amire nekik iszonyatosan nagy szükségük van. Ezzel a tudással felvértezve ők majd a gyakorlati szakmában, kint a terepen meg tudjanak élni és helyt tudjanak állni. Ez a kihívás az, ami engem minden reggel, amikor belenézek a tükörbe megérint és tudom csinálni ezt a pályát.”

Az Év Fiatal Kutatója Dr. Such Nikoletta lett. Az egyetemi tanársegéd korábban a lovak világát érezte magáénak, azonban ma már baromfitakarmányozással foglalkozik. Kutatta már a pre- és probiotikus takarmánykiegészítők emésztésre gyakorolt hatását, ezzel kapcsolatos doktori munkája is. Ebben a témában publikálja a legtöbbet.

„Azért jelentkeztem, mert egy kutató életében ez mindig periodikus, hogy éppen mennyi cikket jelentetett meg vagy éppen milyen fázisában van a kutatásának. És én most pont egy olyan fázisában voltam a kutatásomnak, amiből nagyon sok eredmény született és ezt mind publikálni is tudtam. És ezért úgy láttam, hogy van esélyem, hogy most akár megnyerhetem ezt a pályázatot.”

Az elismeréseket a Georgikon Alapítvány osztja ki minden évben. Demokratikus úton választják ki a pályázók közül azokat, akiket a legméltóbbnak találnak a címre. Az Alapítvány 1992-ben jött létre. Célja többek között a Georgikon hagyományainak ápolása, illetve az intézmény legkiválóbb hallgatóinak, oktatóinak, kutatóinak támogatása különböző ösztöndíjak formájában.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10109-kitunteto-cimeket-kaptak-a-georgikon-dolgozoi

Képek