Kiválasztották a Város Művészeit

2023. április 20. (csütörtök)

Gere Nóra költőnőt és Ágh Márton látványtervezőt választották a Város Művészének. A Balatoni Múzeum másodszor írta ki a pályázatot, az idén feltétel volt, hogy az egyik alkotó határon túli legyen. A művészek májusban tartózkodnak majd Keszthelyen, ez idő alatt több közönségtalálkozó is lesz.

Egy kisfilmmel pályázott Ágh Márton. A művésznek keszthelyi kötődése is van, hiszen a ma már világhírű látványtervező itt született és a Vajda János Gimnáziumban érettségizett. Többek között játszott a Saul fia című filmben, de Mundruczó Kornél alkotásaiban is közreműködött. Jászai Mari-díjas, 2021-ben az Európai Filmakadémia a kontinens legjobb látványtervezőjének választotta. Gere Nóra Csíkszeredában, Kolozsváron, majd hazánkban is tanult. Jelenleg Prágában él, és a költészet mellett a képzőművészet és a performansz is foglalkoztatja.

„Gere Nóra költő, emellett még képzőművészettel is némileg foglalkozik, de a fő profilja a költészet. A pályaműve is egy vers volt, ami az édesanyja halálának traumáját dolgozza fel. Nagyon érzékeny, személyes és különleges az ő költészete, úgyhogy ezért esett az egyik választás őrá. A másik választás Ágh Márton díszlet-, jelmez-, és látványtervező. Nemzetközileg is híres, tehát a szakmájában rendkívüli sikereket ért el.” – tájékoztatott Hermán Alíz, a Város Művésze II. projekt szakmai vezetője.

A Város Művésze II. pályázatot március végén írta ki a Balatoni Múzeum. 18 pályamű érkezett, amelyből az ítészek kiválasztották a két legjobbat. Kardos Laura művészettörténész, Hermán Alíz, a projekt szakmai vezetője, Bicsérdiné Bujtor Katalin művelődésszervező és Németh Péter múzeumigazgató alkotta a zsűrit. A sajtótájékoztatón elhangzott, egy olyan pályázó volt, aki tavaly is jelentkezett, és kiemelkedő pályamunkákat kaptak.

„Magas színvonalú pályaművekkel volt dolga a zsűrinek. Ez meg is nehezítette a munkát, viszont az megkönnyítette, hogy volt közte olyan, ami kiemelkedett ezek közül a pályaművek közül, úgyhogy szinte azt mondtuk, hogy ez biztos. Illetve volt olyan kritérium, hogy legyen határon túli, illetve különböző művészeti ágakat képviseljen a két kiválasztott város művésze.” – tette hozzá Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A tervek szerint az egy hónap alatt több közönségtalálkozót és workshopot is szerveznek. Emellett pedig a helyi középiskolákba is ellátogatnak a művészek. Az alkotók hivatalos fogadása május 2-án, az első foglalkozás pedig május 5-én lesz.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10272-kivalasztottak-a-varos-muveszeit

Képek