Kiválóak a keszthelyi strandok

2021. július 15. (csütörtök)

A Városi Strand 5, a Helikon és a Libás strand pedig 4-4 csillagot kapott a Kék Hullám zászló minősítésén. A Balatoni Szövetség megmérettetésére idén 43 település jelentkezett. A ma délelőtti ünnepélyes átadón elhangzott, a járvány ellenére jó szezonra lehet számítani az idén, a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a 2019-es év vendégéjszakáinak számát is túlszárnyalhatják az idei foglalások.

Az idei szezonra számos fejlesztés valósult meg a keszthelyi strandokon. A Városi Strandon felépült a Balaton legnagyobb vízi világa, ez nagy népszerűségnek örvend a helyiek és a vendégek körében is. Emellett megújultak az öltözők és modernizálták a vizes blokkokat is. Ez utóbbiakat a Helikon strandon is fejlesztették, ahol a fogadóépület és környéke is megújult. A Libás strandon pedig új kültéri kabinrendszerek épültek. Az elmúlt időszak fejlesztései is hozzájárultak ahhoz, hogy a keszthelyi fürdőhelyek ismét kiválóan szerepeltek a Kék Hullám zászló minősítésen.

„Nagyon jó a látogatottságunk. Az időjárás júniusban kiváló volt strandolás szempontjából, ez a bevételeinken és a látogatói létszámon is meglátszik. Minden időjárásfüggő, amikor süt a nap, akkor dugig vannak a strandok, amikor hűvösebb van vagy kicsit csapadékosabb az idő, akkor megcsappan a létszám. Azért nem panaszkodhatunk, nagyon vonzóak a Városi Strandon az új attrakciók, például a vízi játszótér várakozáson felül teljesít.” – tájékoztatott Laczkó Mária, a VÜZ Kft. ügyvezetője.

A Kék Hullám zászló minősítéseket szerdán délelőtt adták át Balatonfenyvesen. Az ünnepségen elhangzott, a koronavírus-járvány leginkább a turizmusban éreztette a hatását, de a nehézségek ellenére sem álltak le a fejlesztések. Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója elmondta, az elmúlt években teljes körűen megújult a balatoni strandok többsége és a fejlesztés folytatódni fog a következő években is.

„A strandfejlesztési programban 2017 és 2021 között 4 ütemben, összesen 11,5 milliárd forintos támogatás eredményeként összesen 114 sikeres strandfejlesztés valósult meg a természetes fürdőhelyeinken országszerte, beleértve a Duna mentét, a Tisza mentét, a Tisza tavat, a Velencei tavat és a Balatont. A Balaton esetében 97 projekt került támogatásra és strand újult és újul meg több ütemben a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési program keretében. Mindennek a keretösszege eddig 9 milliárd forint volt.” – mondta a turizmus szakmai igazgató.

A Kék Hullám zászló versenyre idén 43 település pályázott. A megmérettetésre tervezetten készülnek a strandok, hiszen a minősítés elismerés a település számára, emellett pedig a vendégszámot is jelentősen növelheti. A zsűri számos szempontot figyelembe vesz, kiemelt szerepet kapnak a családbarát és mozgáskorlátozott fejlesztések, de a zöldterület, az öltözők, mosdók állapota is fontos. A zsűri tagjai azt tapasztalták, az elmúlt évek támogatásainak nyoma van a balatoni strandokon.

„Az elmúlt 4 esztendőben több száz millió, de inkább milliárd forintos fejlesztési lehetőségek álltak rendelkezésre. Hogyha ezt a települések megfelelő módon használták fel, akkor igenis minőségi, elég komoly minőségi változások álltak be a strandoknál. Ez mindnyájunk számára jó.” – emelte ki Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

Keszthelyen a Városi Strand továbbra is 5 csillagos minősítéssel rendelkezik. A Helikon Strand a fejlesztéseknek köszönhetően előrébb került a rangsorban, 4 csillagot kapott, csak úgy, mint a Libás strand. A térség fürdőhelyei is kiválóan szerepeltek a Balatoni Szövetség minősítésén.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8220-kivaloak-a-keszthelyi-strandok