Klasszikus dallamok a keszthelyi zsinagógában

2021. június 21. (hétfő)

Donizetti, Brahms és klezmerzene is megszólalt a keszthelyi zsinagógában. A Budapesti Fesztiválzenekar színes repertoárral készült a koncertre. A zenészeknek nagyon sokat jelentett, hogy újra közönség előtt játszhattak, a zenekedvelők pedig nagy örömmel fogadták a virtuóz előadást. Az eseményen részt vevők a keszthelyi zsinagóga történetével is megismerkedhettek.

Donizetti szimfóniája is felcsendült csütörtökön este a keszthelyi Zsinagógában. A Budapesti Fesztiválzenekar minikoncertjét nagy érdeklődés övezte. A nemzetközi szinten is kiemelkedő hírű együttes számára rendkívül fontos, hogy a klasszikus zenét eljuttassák hazánk számos településére. Emellett jelentős figyelmet fordítanak arra, hogy a mára már elhagyatottá vált zsinagógákba újra visszatérjen a közösségi élet. Ennek köszönhetően számos különleges helyet fedeztek fel.

„Nemrég voltunk Szentesen egy könyvtárban, ahol a könyvtáros hölgyek tündéri aranyosak és végül is funkciója már nincs, mint zsinagóga, de az épület nagyon szépen rendben van. Voltunk olyan zsinagógában is, amit most újítottak fel nemrég, 9-én volt az avatás és mi adtuk Berettyóújfalun az első koncertet a felújított, gyönyörű szép zsinagógában. Keszthely abból a szempontból is különleges, hogy itt közösség is van, a legtöbb helyen sajnos nem jutunk el olyan vidéki városokba, ahol élő közösséggel tudnánk találkozni, de az épületek megmaradtak nagyon szépen.” – mondta Ács Ákos, a Budapesti Fesztiválzenekar klarinétosa, a ZSinagógakoncertek szervezője.

A Zsinagógakoncertek a járvány ideje alatt természetesen szüneteltek, a lazításoknak köszönhetően azonban újra közönség előtt játszhatnak a zenészek. A koncertsorozat része az együttes Közösségi Hét elnevezésű programjának. Ennek keretében a zsinagógák mellett több vidéki katolikus templomban kamarazenél a Budapesti Fesztiválzenekar. Az együttes emellett számos alkalommal lép fel idősotthonokban és gyerekkoncerteket is adnak, ezek mind nagy népszerűségnek örvendenek.

„Egész évben mi ezt szem előtt tartjuk, hogy ne csak koncerttermi körülmények között lépjen fel a zenekar, hanem ahova tudunk, eljussunk és általunk a zene is eljusson az ország számos pontjára. Külföldre ezekkel a kis produkciókkal nem tudunk elutazni, de az országban nagyon sok helyen hangszerkóstolókat is a partneriskolákon keresztül a fiatalokhoz eljuttatjuk, erre nagyon nagy az igény. A Kakaókoncert program 30 éve terítéken van, azt is nagyon szeretik a városban.” – emelte ki Zentai Róbert, a Budapesti Fesztiválzenekar technikai vezetője.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén a klezmerzene is felcsendült. A mára már nagy népszerűségnek örvendő irányzat eredetileg a kelet-európai zsidó kultúra zenéje volt. A muzsikaszó mellett Asher Faith rabbi mesélt a keszthelyi szentélyről és a zsidó kultúráról a közönségnek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8151-klasszikus-dallamok-a-keszthelyi-zsinagogaban