Költségvetés: bérekre és útfelújításokra is jut pénz

2024. február 15. (csütörtök)

Elfogadták Keszthely 2024-es költségvetését. A képviselő-testület a csütörtökirendkívüli ülésen szavazta meg a büdzsét. A városvezetés a bérekre és fejlesztésekre is jelentős összeget különített el. A költségvetés tartalmazza a 8 önkormányzati intézmény dologi kiadásait, 348 dolgozó munkabérét és a városüzemeltetési, fejlesztési ráfordításokat.

8,7 milliárd forintos főösszeggel, minden jelenlévő képviselő megszavazta Keszthely 2024-es költségvetését. Manninger Jenő polgármester elmondta, nem csak fejlesztésekre, hanem nagyarányú bérfejlesztésekre is lehetőség van. A kormány döntött arról, hogy a pedagógusoknak 32,2 százalékos béremelést biztosíthatnak. Az óvodapedagógusok fizetését az intézményt fenntartó önkormányzat biztosítja. Egy mesterpedagógus havi bére, akár 159 ezer forinttal is több lehet idén januártól. Keszthelyen 49 óvónőt érint a döntés.

„Ehhez a béremeléshez az önkormányzat is hozzátesz. Erről is döntöttünk a költségvetés keretében. Tekintettel arra, hogy az intézménynek számos olyan munkavállalója is van, akik nem pedagógus munkakörben dolgoznak, ezért az önkormányzat arról döntött, hogy részükre emeltebb cafeteria juttatást biztosítunk” – nyilatkozta Keszthely polgármestere.

A kormányzati támogatással megsegített béremelésen túl jelentős fejlesztési forrásokat építettek be a büdzsébe. Tavaly jól és felelősen gazdálkodott a város, a jó adóbevételeknek köszönhetően – még az energiaválság ellenére is – tartalékot tudtak képezni, amit útfelújításokra fordítank. A beruházások idén valósulnak meg.

„Ebből a 2024-es költségvetésből 494 millió forint értékben útfelújításra és 95 millió forint értékben útfejlesztésre is jut pénz. Intézményi beruházásokra 99 millió forint, intézményi felújítási beruházásokra 35 millió forint van” – sorolta Manninger Jenő.

Az elmúlt években értékesített lakások bevételét további lakásfelújításokra fordítja a városvezetés. A 192 millió forintos keretből folytatódik az üres önkormányzati lakások felújítása.

Manninger Jenő hangsúlyozta: „Teljes felújításról beszélünk. Az idei évre, várhatóan 13 önkormányzati lakás felújítását tűztük ki célul. Ezen kívül pedig a költségvetés azt is tartalmazza a lakásfelújítási alapból, hogy pályázunk szolgálati bérlakások építésére. Mintegy tíz szolgálati bérlakás építésének a megkezdését tervezzük már ebben az évben.”

Keszthely polgármestere hozzátette, már a 2023-as költségvetés is jó volt, de a 2024-es büdzsé előrelépést jelent, főleg az útfelújítások terén. Az idei gazdálkodást nagyban segíti például, hogy az iparűzési adóbevétel várhatóan eléri az 1,7 milliárd forintot.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek