Komolyzenei fesztivál és mesterkurzus Keszthelyen

2011. július 27. (szerda)

Számos híres előadó fellépésével rendezik meg augusztusban a Keszthely-Klassz Fesztivált és Mesterkurzust, amelynek nemcsak a koncertjei, de maguk az órák is nyilvánosak lesznek – jelentette be az ötletadó Bálint NatáLia operaénekesnő hétfőn, a rendezvényt beharangozó keszthelyi sajtótájékoztatón.

A fesztivál vezetője, aki egyben szereplője is lesz a rendezvénynek, hozzátette: a kezdeményezés elsősorban Sass Sylvia világhírű operaénekesnőre és kollégájára, Thierry Pillon színész-rendező-énekesre épül, állandó zongorakísérőjük Harazdy Miklós. A kurzus sajátossága, hogy egyszerre tanítanak énektechnikát, előadásmódot és színpadi játékot a résztvevőknek.

Bálint Natália elmondta: az ötletet az adta, hogy 2008-ban és 2009-ben Provence-ban részt vett Sass Sylvia mesterkurzusán, amelyet ugyancsak koncertek kísértek. A keszthelyi program, ha lehet, még gazdagabb kínálatot nyújt, miután négy helyszínen kilenc koncertet rendeznek. A kurzus órarendjét kifüggesztik, mert mindegyik nyilvános, vagyis a pihenők, nyaralók vagy helybéliek közül bárki bepillanthat a háttérben folyó munkába, az énekesek felkészülésébe.

A keszthelyi rendezvényen hét ifjú énekesnő vesz részt, köztük négy magyar: a keszthelyi Bányai Júlia, valamint Peidl Katalin, Ferencz Orsolya és Fehér Éva. A mesterkurzus résztvevője lesz még Fabienne Bes szenegáli származású francia mezzoszoprán, Yeong-Mi Spaak dél-korai operaénekesnő és Vera Likérová cseh szoprán.

A főtéri templomban, a Balaton Színházban, a karmelita bazilikában, valamint a Balaton-parton, összesen mintegy száz művész részvételével rendeznek koncerteket, a fellépők között jó néhány világhírű művész is lesz. A nyitóhangversenyen, augusztus 5-én a mesterkurzusok vezetői lépnek fel, de áriaestet ad Rost Andrea és Eric Herrero brazil tenor is, aki először lép fel Kelet-Közép-Európában. Balogh Lázár vezényli a Concerto Filharmonia szimfonikus zenekart és a Rotunda Énekegyüttest, közreműködik Környei Zsófia hegedűművész. Magyar szerzők műveivel lép fel Bálint Natália a Helikon Kórussal, Szabó Balázs és Fassang László orgonaművészek pedig Liszt műveiből játszanak.
Kakukktojás a rendezvénysorozat keretében a Seventeen Big Band, a formáció vendégeként Majsai Gábor lép fel a Balaton-parti ingyenes koncerten. A hangversenyeken kívül négy este zeneszalon is lesz, Tóth Endre zenetörténész vezetésével, aki a koncertek házigazdája is egyben.

Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója a Keszthely-Klassz Fesztiválról és Mesterkurzusról elmondta: Keszthely város önkormányzata ötmillió forinttal támogatta a rendezvényt, amelyhez számos környékbeli szponzor sorakozott fel. Úgy vélekedett, fontos, hogy Keszthely nevét az operarajongók körében is megismertessék.

(forrás: MTI)

A fesztivál HONLAPJA.

Kapcsolódó cikkek:
Opera a négyzeten – indul a Keszthely-Klassz