Komolyzenei tehetségek a Helikon Gálán

2022. április 26. (kedd)

Színvonalasak voltak idén is a komolyzenei produkciók a Helikonon – így fogalmaztak a gálaműsoron. 8 kiválóság lépett fel a zárórendezvényen. Fúvósok, billentyűsök, húros hangszeresek és szóló énekes előadását is hallhatta a közönség a Helikon Kastélymúzeum nagy báltermében.

Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékából A francia királylány dalát is hallhatta közönség. A Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium diákja aranyérmet kapott a Helikoni Ünnepségeken. Kiskora óta énekel, ezzel szeretne foglalkozni a jövőben is. Első alkalommal mérettethette meg magát a nyugat-dunántúli kulturális seregszemlén.

„Az első Helikonom volt és egyben az utolsó is, mivel 11-dik osztályban tanulok most Pécsen. Ének-zene tagozatra járok és nagyon-nagyon nagy élmény volt. Nem gondoltam volna, hogy ilyenben részem lesz ennyi idősen.” – mondta el Jónás Dorina.

Keszthelyi diákoknak is szép számmal ítélték oda a legfényesebb érmeket. A Vajda János Gimnázium három tanulója is a legjobbak között lépett fel a gálán. Merics Edit szaxofonnal, Kovács-Markó Ákos klarinéttal, Varga Sára pedig fuvolajátékával kápráztatta el a publikumot.

„Nagyon jó volt látni ennyi fiatal diákot együtt. Mindenki együtt csapatosan mozgott. Senkinek nem volt a kezében telefon. Mindenki bulizott és jól érezte magát. Nagyon sokakkal csak összefutottunk az utcán és tudtunk beszélgetni, kapcsolatok alakultak ki. Én nagyon-nagyon élveztem. Ez egy közösségépítő rendezvény, mindamellett kulturális program is.”

A kategória felelősök véleménye szerint bár a jelentkezők száma csökkent, nagyon színvonalasak voltak az előadások. A korábbi 150 helyett 90-en mérettették meg magukat. Ez a pandémiának is köszönhető.

„Mindig vannak nagyon tetehtséges gyerekek, de a tehetség kevés. Szóval azt is el kell mondani, hogy szinte a szorgalom az fontosabb. Hála Istennek vannak olyanok, akinek van türelme, ideje, hogy a hangszer titkait ilyem szintre kikutassa, hogy aztán így szóljon a hangszer a keze alatt, ahogy itt hallhattuk.” – osztotta meg Bánhidai Tamás kategóriafelelős.

A komolyzenei kategória fődíjasa a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium diákja György-Horváth Zente lett, aki hegedűjátékával varázsolta el a zsűrit.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9079-komolyzenei-tehetsegek-a-helikon-galan