Komplex program a hátrányok leküzdéséért

2022. február 11. (péntek)

Az Emberi Erőforrások Operatív Program „A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” című pályázat keretében programokat valósít meg , 100%-os támogatással a Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium. A több részből álló programot az iskola egy egyesülettel szervezi. A pályázatot a Premontrei Szakgimnázium jogelődje, a Farkas Edit iskola nyerte el 2017-ben.

A zalaegerszegi Rád találtam dicsőítő csoport tagjai szórakoztatják a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium tanulóit az iskola tornatermében. Egy sikeres, 2017-ben elnyert pályázattal ,az iskola a FÉSZEK a Lelki Egészségért Egyesülettel, közösen hívja életre azokat a programokat, amelyeknek elsődleges célja az egyházak, közösségek és a civil szervezetek közötti kapocs erősítése.

„Tizenhárom évvel ezelőtt álltunk neki iskolákat járni,lelki napokat szervezni. Azzal a céllal, hogy arra tegyük a hangsúlyt, ami a fiatalokat leginkább el tudja érni. Olyan zenét, olyan őszinte tanúságtételeket viszünk nekik, amelyek során próbáljuk elültetni a hit magvait. Próbáljuk nekik megmutatni, hogy mi az az út, amit mi bejárunk, amit mi végigjárunk,s talán bízunk benne, hogy ez az ami segít nekik, különösen ebben az életkorban, a 14-18 év között, amikor nagyon sok veszély éri őket. Megmaradni azon az úton, ami jó fele viszi őket.”- mondta el Sziráki Péter szervező.

Az Emberi Erőforrások Operatív Program pályázatán az intézmény mintegy 49 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, a „Hittel és családdal, a hátrányok leküzdése Keszthelyen” című komplex program bonyolítására. Különböző korosztályokban a társadalmi egyenlőség és a hátrányok leküzdése, a szemléletformálás, társadalmi érzékenyítés a projekt célja.

„Azt próbáltuk megoldani,hogy igazából mindenkit érhet hátrány. Lehet ez egy családtag elvesztése. Lehet ez egy egészségkárosodás, lehet ez egy nemzetiségi hovatartozásnak a hátránya is és erről beszéltünk ebben a pályázatban a saját iskolai közösségünknek. A város többi iskolájába is bejutottunk, ill. felnőttekkel kis csoportokban, gyászcsoportokban tudtunk ezekről beszélni.”- adott tájékoztatást Balogh Csaba igazgató.

A februári, több napos iskolai rendezvényen szívesen vettek részt a tanulók. Megismerkedhettek megváltozott élethelyzetekben élő emberekkel, élettörténeteket hallhattak és elmélyülhettek a zenében is.

„Nekem nagyon tetszett pl. az előadás is mert nagyon kifinomult volt és kicsit jobban belegondoltam nagyon sok lelki dologba ami fel is ébresztett és meg is mutatta, hogy mit és hogyan. Mutat egy kisebb utat, hogy mi fele és merre menjek.”- nyilatkozott Jónás Angelika.

Az európai uniós támogatás felhasználásával megvalósuló projekt február végén zárul. Egyben utat nyit a hátrányok kompenzálására.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8826-komplex-program-a-hatranyok-lekuzdeseert