Komposzt ingyen a szelektíven gyűjtőknek

2011. szeptember 20. (kedd)

A Keszthelyi Hulladékkezelő Központ megkezdte a bio- és zöldhulladékból előállított, kiváló minőségű komposzt forgalmazását. A bevezető akcióban a gyűjtésben részt vevő lakosok ingyen kaphatnak belőle.

A „Keszthelyi Zöldkomposzt” márkanevű termék előállításánál – az országban elsőként – a lakosság által szelektíven gyűjtött konyhai és kerti biohulladékot is felhasználják a városi zöldhulladék mellett, ráadásul mindezt adalékanyagoktól mentesen. Mivel komposzt egyéb komponenssel nem adalékolt, így teljes egészében természetes eredetű. Szagtalan, kellően higiénikus (káros mikroorganizmusoktól mentes) és környezetbarát, valamint ásványi tápanyagokban (főként káliumban és magnéziumban) rendkívül gazdag.

Alkalmazása során növeli a talaj tápanyagtároló képességét és biológiai aktivitását, fokozza a növények ellenálló képességét a kórokozókkal és betegségekkel szemben, továbbá javítja a talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodását. Jó szerkezete és könnyű kezelhetősége által különösen alkalmas a haszon- és díszkertek trágyázására, de kiválóan használható a zöldség-, gyümölcs-, szőlő- és dísznövénytermesztés területén is.

A szeptember 26-ától október 7-éig tartó őszi akció keretében azok a lakók, akik a keszthelyi biohulladék-gyűjtésben részt vesznek és azt számlával igazolni tudják, háztartásonként 50 kg komposztot ingyenesen elvihetnek hulladékkezelő központ telephelyéről. Nyitvatartási idő alatt a komposzt nagyobb tételben ömlesztve is megvásárolható.

A hulladékkezelés és –szállítás keszthelyi rendszere országos szinten kiemelkedő. Az elsők között vezette be a város a biológiailag lebomló anyagok külön gyűjtését, és régóta működik a hasznosítható hulladékfajták szelektív kezelése. A gyűjtőszigetek működtetése mellett közvetlenül a lakosoktól is elszállítják a ház elé sárga zsákokban kirakott, szelektíven gyűjtött csomagolóanyagokat, alumínium, műanyag és papírhulladékot. A keszthelyi hulladékudvar a szelektív gyűjtésből származó anyagok teljes spektrumát fogadja és készíti elő feldolgozásra. A biohulladékból európai színvonalú, számítógép-vezérelt, modern GORE-technológiás rendszerrel állítják elő a kiváló minőségű komposztot.

Keszthelyi Hulladékkezelő Központ
Keszthely, 0249/7 hrsz, a Fenéki úton a DRV szennyvíztelep mellett
Nyitva tartás: hétfő-péntek 8-15 óráig
Telefon: 83/510-362, 510-363, 30/522-7894
E-mail: keteh@t-email.hu

Kapcsolódó cikkek:
Új zsákok a biohulladéknak
Mit vihetünk a szelektív gyűjtőszigetre?
Mi történik a sárga zsákban gyűjtött hulladékkal?
Felvették a kesztyűt Keszthelyen is
Olcsóbb hulladékszállítás, hatékonyabb zöldterület-gazdálkodás
Legyünk válogatósak – hulladékkezelési tapasztalatok
Arany Hangya hulladékgazdálkodási díj Keszthelynek
A szelektív hulladék útja
A szemét gond, de a hulladék érték lehet