Koncertek, előadások és családi programok lesznek az ünnepi időszakban

2023. november 28. (kedd)
KesztHelyi identitás

Idén is színes programokkal készülnek az adventi hétvégékre Keszthelyen. Koncertekkel, játszóházzal, kézműves foglalkozással kedveskednek a Fő térre kilátogatóknak, és természetesen nem maradnak el a vasárnapi gyertyagyújtások sem. Az ünnepi időszakban nem feledkeznek meg a rászorulókról. December 10-től ingyenes lesz a parkolás.

Szombaton kezdődnek az ünnepi programok a Fő téren. Koncertek és előadások is lesznek. Az első gyertyát vasárnap 17 órakor gyújtják meg dr. Udvardy György veszprémi érsek részvételével. A hétvégéken iskolások is fellépnek: a ranolderesek, a csány-szendreysek, a vajdások, az egrysek és a zöldmezősök műsorát is láthatja a közönség. Kihelyezik a kiskarácsonyfákat is, melyeket az oktatási intézmények már feldíszítettek. A szervezők a családokra is gondoltak. Nemcsak játszóházzal, hanem szombatonként kézműves foglalkozásokkal is készültek, melyeknek a helyszíne a Népmesepont lesz.

„Nagyon sok olyan visszajelzés érkezett hozzánk, hogy olyankor, amikor az adventi készülődés elkezdődik és otthon a háziasszonyok, édesanyák, feleségek be kell vásároljanak, főzzenek, hova tegyék a gyereket, hogy esetleg ne a képernyőt bámulják, vagy a telefonon játszanak. Ezért mi ezzel készültünk idén nekik.” – osztotta meg Stadler Tímea Kinga, a GKMKK igazgatója.

Az ünnepi időszakról szóló sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy a Fő téren nem lesz jégpálya, azonban a Balaton-parti december 15-én megnyitja kapuit. Ez legalább január 15-ig nyitva lesz, ez időjárás függvényében változhat. A programok mellett idén is több vendéglátó kitelepül, számuk az elmúlt évekhez képest növekedett. Manninger Jenő polgármester azt is hangsúlyozta, hogy december 10-e és január 6-a között ingyenes lesz a parkolás a városban. Ebben az évben nem volt lehetőség pályázati támogatásra kérelmet benyújtani, az önkormányzat saját költségvetésből finanszírozza a programokat.

„Természetesen ehhez hozzájárul, hogy a kitelepülők helypénzt fizetnek, az körülbelül a 35%-át fedezi a teljes költségnek, így az önkormányzat saját költségvetéséből biztosította a többi pénzt ahhoz, hogy megvalósulhasson egy jó hangulatú advent. Ami természetesen kiegészül a Mikulás ünneppel, illetve a szilveszterrel. Mindezekre biztosítunk műsorokat a Fő téren és természetesen a kitelepülőkön keresztül vendéglátást is.”

Ebben az évben sem feledkeznek meg a rászorulókról a városban. Az előzetesen leadott igényeknek megfelelően 230 csomag tartós élelmiszert osztanak ki karácsony előtt a leginkább nélkülözőknek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek