Konferenciát tartott a Balaton Akadémia

2020. szeptember 14. (hétfő)

Könyvbemutatóra és előadásokra várta tagjait a Balaton Akadémia Keszthelyen. Az eseménynek a Helikon Kastélymúzeum adott otthont. Az egyesület célja, hogy más szemszögből is bemutassa a magyar kulturális élet kiemelkedő alakjait. A konferencián 15 település 30 szakembere vett részt.

A Nagyot és Szépet valamint a Szorongató Tájékozatlanságunk Ellen című köteteket ismertették a Balaton Akadémia legutóbbi programján. A könyvekben a magyar kultúra meghatározó személyeit és munkásságukat is bemutatják az olvasóknak. Keserü Katalin művészettörténész Fülep Lajosról írt a könyvben. Az akadémikus ugyanis olyan szemléletet fogalmazott meg, melyre a mai napig is keresik a választ.

„Az akadémiai székfoglalója A magyar művészettörténelem föladata címet viselte és ő ebben azt mondta, hogy a magyar művészettörténet nincs megírva, ami meg van írva, az a művészettörténet az egyetemes művészettörténet Magyarországon való megléte. És ez egy olyan vitakérdés a magyarországi tudománytörténetben és a szellemi életben, ami máig lezáratlan.”

A programon a könyvbemutatók mellett előadásokat is hallhattak a vendégek. A jelenlévők nagyon hasznosnak és fontosnak vélik a Balaton Akadémiát és a hozzá hasonló egyesületeket. Ezek ugyanis gondolatébresztőként járulnak hozzá a kulturális élet alakulásához.

„Azért van hasznuk a társadalomban, mert ha kevesen, vagy többen összejönnek, eszmét cserélnek, az azért alakítja a közgondolkodást valamilyen mértékben. És hát ennél fontosabbat pillanatnyilag nem is lehet találni. Mert hiszen, ha arra gondolunk, hogy akár itt a járvánnyal kapcsolatban mennyi nagyon-nagyon ostoba szöveg hangzik el és az emberek kételkednek abban is hogy van vagy az emigrációval vagy a határon túli magyarok támogatásával egy sor olyan ügy van, aminek a köztudatba nincsen helye.” – mondta el Bíró Zoltán irodalomtörténész.

A konferencia a Jövőbe látó magyarok a 20. századba címmel valósult meg. Közép-európai vendégek gondolatait tolmácsolták rajta. 15 településről 30 fő érkezett az eseményre. A Balaton Akadémia igazgatója, dr. Szijártó István elmondta, céljuk immáron 29 éve az, hogy az értelmiségi felelősségvállalással vessenek fel számukra fontosnak tartott kérdéseket.

„Természetes, hogy egy mai fiatalnak mást jelent Illyés Gyula, akinek csak néhány versét tanulja az iskolában, mint annak, aki tudja, hogy ez a magyarság megmaradásának az érdekében, hogy ne legyünk sokadik tagköztársasága a Szovjetuniónak, abba milyen szerepet vállalt.”

A konferencián elhangzott, a későbbiekben az elhangzott őadások írásos összefoglalóját is meg kívánják jelentetni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7402-konferenciat-tartott-a-balaton-akademia