Könyv a Sörházról

2023. március 7. (kedd)

Könyv jelent meg a Sörházról. A Keszthely serfőzdéje című kötetet a Balatoni Múzeumban mutatták be. Zób Viola szerző az építési periódusokat és a sörkészítést is leírja a Balatoni Múzeum kiadásában megjelent könyvben.

Zób Viola könyve nem csak építészeti szempontból jelent élményt az olvasóknak. Az illusztrációk és a korabeli fotók is igazi kortörténeti különlegességet nyújtanak. A keszthelyi születésű szerző 2014-ben, diplomamunkája keretében kezdett foglalkozni az épülettel. Később úgy döntött, tovább folytatja a kutatást. Ebben nem csak a Balatoni Múzeum és az Országos Levéltár, de az internet is a segítségére volt. A kutatás alatt a sörfőzésről is talált érdekességeket.

Zób Viola szerző: „Itt a Balatoni Múzeumnál találtunk leltárokat a sörházról, tizenkilencedik századból, amelyekből megismerhettük a sörfőzés eszközeit, ebből pedig hozzátéve a német korabeli sörfőző könyvekkel összevetve és az épület alaprajzával, és a magyarországi sörfőzdékkel együtt összeállt a kép, hogy tulajdonképpen a keszthelyi sörházban melyik építési periódus után, hogyan főzték a sört, hogyan készült. És ez egy ilyen nagyon érdekes történetté állt össze.”

A sörház történetére sokan kíváncsiak voltak; teljesen megtelt a Balatoni Múzeum látványtára. Többen méltatták a kötetet. Az előszót is jegyző Tar Ferenc történész szerint Keszthely története szempontjából nagyon fontos kiadvány jelent meg.

„Egy olyan könyvnek a bemutatója van, amelyik egy nagyon fontos műemléket, ipari műemléket mutat be, Zób Violának a kötete, a keszthelyi Reischl-féle serfőzdéről szól. Ez végigveszi a különböző építési fázisokat, nagyon sok illusztrációt tartalmaz, rajzokat és képeket, és az nagyon látszik, azonnal, ha belelapoz az ember ebbe a könyvbe, hogy milyen sokat dolgozott rajta ez a fiatal hölgy” – fogalmazott Tar Ferenc történész.

A sörház Keszthely egyik legrégebbi barokk épülete. Az 1770-ben épült üzemet 1844-től működtette Reischl Vencel, cseh származású serfőző. 1896-ban 3230 hektoliter sört készítettek. A sörház több mint száz éven keresztül határozta meg a város gazdasági életét.  A tulajdonos Reischl-család fontos szerepet töltött be Keszthely történelmében. Az épületegyüttes a Veszprémi Érsekség tulajdonában van, közösségi tereket, uszodát és tornatermet terveznek a műemlék épületbe és környezetébe.

Király Erika – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10116-konyv-a-sorhazrol

Képek