Korszerű fóliaház segíti a képzést a Georgikonon

2021. szeptember 8. (szerda)

Professzionális feltételeket nyújt a hallgatók képzéséhez a Georgikonon most átadott fóliaház. A 400 négyzetméteres építményt tegnap avatták fel. Ez a fejlesztés az új, integrált egyetem első beruházása. A fóliaházat elsősorban a kertészmérnöki és a gyógy- és fűszernövény képzésben résztvevők hasznosíthatják majd.

Az új fóliaháznak speciális vázrendszere és automata szellőzője van. A 400 négyzetméter alapterületű építményt UV-szűrős, duplarétegű, strapabíró fóliával borították be. A két réteg közé fújt levegő segíti a magasabb hőmérséklet elérését, a magas légtér pedig jobb minőségű növény előállítását eredményezi. A hallgatók oktatása mellett a kutatómunkához is hozzájárul a fóliaház.

„Eléggé nagy kiterjedésű fóliaházról van szó, ami a későbbiekben nekünk biztosan gyakorlati tapasztalatokat fog nyújtani. Mivel jelenleg még üres, valószínű, hogy ez minket is érinteni fog, maga a feladat, a kialakítása” – nyilatkozta campus újdonsült hallgatója, Nemes Gábor Bonaventúra.

A Georgikon egyik legfontosabb képzése a kertészmérnöki szak, melyet a Dunántúlon egyedül Keszthelyen kínálnak. Az oktatás elengedhetetlen része a gyakorlat és a bemutatóanyagok előállítása. Az egyetem földjein gyógy- és fűszernövényeket, zöldségféléket és dísznövényeket is termesztenek.

Horváthné Dr. Baracsi Éva szakfefeleős, egyetemi docens: „Ezeknek az előállítása növényházi körülmények között kell, hogy folyjon. Már el kell kezdenünk a téli időszakban a nevelésüket ahhoz, hogy a megfelelő időpontban ki tudjuk őket ültetni. Nagyon nagy segítség lesz ez számunkra, hogy egy viszonylag korszerű növényházi felület alatt tudunk majd növényeket előállítani.”

A fóliaház avatásán a campus korábbi főigazgatója elmondta, ez a fejlesztés az új, integrált egyetem első beruházása. Dublecz Károly kifejtette, a 10 millió forintos nagyságrendű beruházást saját forrásból valósították meg. Hozzátette, nagy az érdeklődés az itteni képzések iránt, különösen a kertészmérnök képzés volt népszerű az idei felvételi eljárásban.ű

„Van rá érdeklődés, jelentkező. Úgy gondolják a középiskolások az itt végzettek elmesélése alapján, hogy értünk ehhez, tudunk kertészeket képezni, meg van a feltételrendszerünk. 51 elsős kertészmérnököt fogunk most felvenni nappali és levelező tagozaton. A másik, amiről már beszéltünk, a gyógy- és fűszernövény felsőoktatási szakképzés szak, ahol 86 levelezős fogja megkezdeni a tanulmányait. Nyilván nekik a legjavát kell nyújtani mindenféle tekintetbe” – nyilatkozta dr. Dublecz Károly.

A fóliaházban már ősszel elkezdik a jövőre esedékes növénytermesztéshez szükséges előkészítő munkálatokat. A fóliaházat kettéosztják, a növényasztalokon palántáznak majd, a másik felében talajos művelés lesz, főleg zöldségnövényekkel.

https://tvkeszthely.hu/hirek/8376-korszeru-foliahaz-segiti-a-kepzest-a-georgikonon