Korszerű pályákat adtak át az atlétáknak

2018. október 1. (hétfő)

120 méteres műanyag borítású futópálya

A Magyar Olimpiai Bizottság által kiemelt sportágak sportfejlesztési elképzeléseinek 2014-2020. évre vonatkozó támogatása tette lehetővé Keszthelyen azt a 25 milliós beruházást, amelyhez az önkormányzat is jelentős,15 millió forint összeggel járult hozzá. Ma délután ünnepélyesen is átadták a sportolóknak azt a futópályát és távolugró pályát, amit a Pannon Egyetem Georgikon sportpályáján alakítottak ki.
Az első futók rajtoltak el azon a 120 méteres műanyag borítású futópályán, amit ma adtak át. A keszthelyi atléták eddig régi, de jól karbantartott salakos pályán edzettek. Magyarországon szinte már alig, vagy egyáltalán nem használnak salakos pályát edzésre, versenyekre. A szintetikus, kiemelt rugalmasságú burkolattal ellátott pályákat már a ’90-es évektől használják sportegyesületek. Az egyenletes felületelosztású pályák kiépítése azonban jelentős költséget igényel.

„Keszthely városa egy régi adósságának tett eleget a keszthelyi atlétika sportág, illetve a keszthelyi sportolók tekintetében, hiszen ez egy olyan pálya, egy olyan fejlesztés ezen az állami kezelésben lévő területen, ami az elmúlt időszakban meg tudott sikeresen valósulni, amit valós igények alapján tudtunk már megtervezni. Az egész projekt elején a helyi atlétika vezetőivel, sportolókkal közösen terveztük meg, hogy mi az, amire szükségük van, hol tudjuk ezt elhelyezni, és az Atlétikai Szövetség támogatásával illetve a helyi önkormányzat hozzájárulásával tudtuk mindezt megvalósítani.”-mondta a megnyitón Nagy Bálint, Keszthely város alpolgármestere.

A Pannon Egyetem sportpályái zöld környezetben vannak. A régi körpálya mellett alakították a négy sávos 120 méteres futópályát és a távolugrópályát is. A pályaavatón Manninger Jenő országgyűlési képviselő a következőképpen értékelte a megvalósult beruházásokat:

„Sikerült azt megoldani, hogy az egyetem pályáját tulajdonképpen a város és környékének fiataljai is használhassák ezt, korábban is már használták, csak ahhoz, hogy fejleszteni lehessen a sportolókat, atlétákat jobb feltételek között, erre volt szükség, erre a beruházásra. Egyébként eddig is nagyon jó eredményeket értek el az atléták, de ez itt kizárólag a helyi edzőknek és a fiatalok lelkesedésének tudható be. Úgy hogy én remélem, hogy még jobb körülmények között és még többen jobb eredményeket fognak elérni.”

Másik újdonság a 40 méter hosszú távolugró nekifutó pálya két végén homokos ugrógödörrel. Méltó körülmények között edzhetnek a távolugrók is. Számukra a műanyag borítás nagyon fontos az ugrások ritmusa miatt.

Dr. Kardos József, a Keszthely Város Diáksport Egyesületének elnöke elmondta:”A 120 méteres egyenes meg azért jó, mert a sprinterek meg a gátasok fel tudnak készülni rendesen a versenyekre, a korosztályos országos bajnokságokra, mivel azok már nyílván mind műanyag pályán vannak.”

Talán az egyetlen salakos pálya a keszthelyi volt, ahol futottak az atléták, és ilyen körülmények között is nagyon jó országos eredményeket értek el. A két fejlesztés nagy előrelépés a keszthelyi atléták edzési lehetőségeiben. A Magyar Atlétikai Szövetség komoly összegeket fordít továbbra is a létesítmények fejlesztésére, bővítésére. Így bíznak abban Keszthelyen, hogy a pálya további korszerűsítése sokáig nem várat magára . A szövetség elnöke, Gyulai Miklós a további lehetőségek kapcsán a következőket mondtra: „Látva ezt a csodálatos kis sporttelepet, ami kis ékszerdoboznak tűnik ,ezt illene valahogyan jobban kipofozni, rajtunk nem fog múlni. Szépen elkezdünk egyeztetni az egyesület vezetőivel, a várossal és meglátjuk, hogy mit tudunk belőle kihozni a következő években.”

Az atléták, a város sportolni vágyó lakói mától birtokba vehetik a Georgikon Kar pályáinál kialakított új létesítményeket.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9119/korszeru-palyakat-adtak-at-az-atletaknak/