Korszerűsítik a Balatoni Múzeum villamos hálózatát

2023. július 5. (szerda)

Korszerűsítik a Balatoni Múzeum villamos hálózatát. A június végén kezdett beruházás irodákban, gyűjteményi helyiségben zajlik, elsősorban a dolgozók és a kutatók munkáját érinti. Az intézmény önkormányzati büdzséből finanszírozza a fejlesztést.

A Múzeumok éjszakája után villanyszerelők lepték el a Balatoni Múzeumot. Az elmúlt 15 évben a látogatóterek megújultak, de a gyűjtemények, irodák évtizedek óta nem láttak felújítást. A 95 éves épület délnyugati részén, 400 négyzetméteren zajlik a beruházás. A villamos hálózat elavult és füstérzékelők sem voltak a könyvtárban.

A Balatoni Múzeum könyvtárának gyűjteménye 27 ezer példányt számlál. Az elmúlt hónapokban a múzeum munkatársai ebből a helyiségből kipakolták a gyűjteményt. Várhatóan csak jövő év elején lesz újra kutatható a gyűjtemény. Ekkora horderejű a munka.

A könyvtár felújítását egy revízióval is összekötik. A gyűjteményt átnézik, újra rendszerezik. A múzeumosok szerint duplum példányokra, vagy eddig ismeretlen, akár rég elfeledett különleges kötetekre is bukkanhatnak. A látogatótereket nem érintik a munkálatok.

Németh Péter múzeumigazgató: „Biztosítanunk kell a folyamatos munkát, hiszen itt a covid után nem tehetjük meg, hogy most leállunk. Szerencsére olyan az épület infrastruktúrája, hogy az épület más részeiben kiváló minőségű az internet, úgyhogy zavartalanul tudunk dolgozni. Kutatókat nem mindegyik gyűjteményben tudunk fogadni, így a könyvtárba, az adattárba az első és a második félévben sem. Aztán, majd amikor a későbbiekben nekiállunk az adattár, illetve a régészeti gyűjtemény felújításának, akkor pedig azok a gyűjtemények is teljesen zárva lesznek.” 

A beruházást az önkormányzat költségvetési forrásából finanszírozza a Balatoni Múzeum. A kiadások várhatóan elérik a 6-8 millió forintot. A villamos rendszer cseréje után kőművesmunkák és festés is lesz. Ezt követően költözhetnek vissza a dolgozók. A revízió miatt a könyvtár megnyitása több időt vesz igénybe.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek