Kőszobrok, műkincsek, vadászképek a Helikon Kastélymúzeum új tárlatain

2011. október 16. (vasárnap)

Három új időszaki kiállítás nyílt a napokban a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, ahol Vizsolyi János absztrakt kőszobrai, restaurátor hallgatók által megmentett több száz éves műremekek és vadász alkotók munkái tekinthetők meg a következő hónapokban.

Kedden nyílt meg Vizsolyi János szobrászművész Ötvenkettő címet viselő tárlata a kastélymúzeumban, amely az alkotó életkora után kapta a címet. Kardos Laura, a kastélymúzeum művészettörténésze, egyben szakmai vezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta: csak véletlen, de az alkotónak éppen kétszer ennyi, 104 darab műve látható a Hintómúzeum területén. Az anyagából fakadóan is súlyos alkotások, organikus és geometrikus formák elegyítéséből létrehozott kőszobrok december közepéig láthatók Keszthelyen.

Pénteken egymást követően két további tárlattal gazdagodott a kastélymúzeum látnivalóinak sora.
Először a Megmentett műkincsek 2011 címet viselő kiállítás nyílt meg a közönség előtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékéről származó munkákkal. A fa-bútor, faszobrász, festő, fém-ötvös, kőszobrász és papír-bőrrestaurátor hallgatók diplomamunkái között több száz, sőt több ezer éves műtárgyak keltek újból életre. A Nemzeti Múzeumból érkező kollekcióban 24 hallgató keze munkáját dicséri számos festmény, ikon, szobor, de akad oltár és több iparművészeti darab, köztük bútor, de még miseruha is. A hazai múzeumok és levéltárak gyűjteményéből kiemelt és felújított darabok többsége századokkal ezelőtt született, de akad a kelták, a rómaiak korából és az ókori Egyiptomból származó műkincs is a január közepéig nyitva tartó kiállításon.

Kardos Laura a harmadik, ugyancsak péntek este nyíló, vadászati témájú bemutató kapcsán elmondta: A vadászat a kultúra bölcsője című tárlat a Helikon Kastélymúzeum és a Vadászati Kulturális Egyesület hosszú távú együttműködésének része. A kiállításon vadász alkotók vadászati témájú művei, illetve a vadászathoz kapcsolódó anyagokból ihletett használati tárgyai szerepelnek. A Hintómúzeum területén 18 alkotó festményei, szobrai és dísztárgyai láthatók, amelyeket zsűri válogat. A faliképek, agancsfaragványok vagy akár hétköznapi használatra is alkalmas tárgyak közül a legkiválóbb művek megkapják a vadászati kulturális érték címet – tette hozzá a kastélymúzeum szakmai vezetője.

(forrás: MTI, fotó: Szeiler Gábor – Monitor)